Στην Αθήνα σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης

Στην Αθήνα σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης
Τρίτη, 14/07/2020 - 13:12

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης προκειμένου να έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει την πρώτη του συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θέμα συζήτησης οι τουρκικές προκλήσεις έναντι των δύο χωρών, οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, τις ευρω-τουρκικές σχέσεις αλλά και τα αποτελέσματα του χθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το οποίο συζητήθηκε το ζήτημα των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, Τέλος, αναμένεται να υπάρξει συντονισμός ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει στις 17 και 18 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες το βράδυ ο πρόεδρος Αναστασιάδης παραβρέθηκε στη δεξίωση της Πρεσβείας της Γαλλικής Δημοκρατίας για την επέτειο της Εθνικής Ημέρας της Γαλλίας.

Η Γαλλία πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή μας

Κατά το χαιρετισμό του ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε: «Σε μια περίοδο υψηλών προκλήσεων και παραβατικών ενεργειών, η παρουσία της γαλλικής ναυτικής δύναμης στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή, αποδεικνύει εμπράκτως την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της Γαλλίας να λειτουργήσει ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, ενώ στέλνει και ένα σαφές μήνυμα σε όσους με απαράδεκτες ενέργειες στοχεύουν στην κλιμάκωση των εντάσεων. Δράσεις που έχουν καταδικαστεί με τον πλέον έντονο τρόπο από τους Ευρωπαίους εταίρους όσο και από τη διεθνή κοινότητα, αλλά και δεν συνάδουν με την έννοια των σχέσεων καλής γειτονίας, το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε, στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας η συμμετοχή της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας TOTAL στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και η ενεργός εμπλοκή της στην κυπριακή ΑΟΖ, έχει αναμφίβολα διανοίξει νέους ορίζοντες συνεργασίας όσον αφορά τα ενεργειακά δρώμενα, προς όφελος της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης.