Νέο προκλητικό σόου με χάρτες από την Τουρκία: «Κάνουμε γεωτρήσεις στα όρια της Γαλάζιας Πατρίδας»

Νέο προκλητικό σόου με χάρτες από την Τουρκία: «Κάνουμε γεωτρήσεις στα όρια της Γαλάζιας Πατρίδας»
Δευτέρα, 29/06/2020 - 12:06

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο προχωρούν οι αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας λίγα μόλις 24ωρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Τη «σκυτάλη» αυτή τη φορά πήρε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος επιστράτευσε μια σειρά από έωλα επιχειρήματα και το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» για να δικαιολογήσει τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και την Ανατολική Μεσόγειο.

Οπως χαρακτηριστικά είπε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Κανάλ 7» και κρατώντας χάρτες στα χέρια του, «κάνουμε γεωτρήσεις στα όρια της Οικονομικής Ζώνης της Γαλάζιας Πατρίδας και σε τεμάχια που μας έχει παραχωρήσει η «ΤΔΒΚ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα έξι αναγνωριστικές γεωτρήσεις τόσο στα τεμάχια που «μας έχει παραχωρήσει άδειες η ΤΔΒΚ όσο και εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδα. Και η έβδομη συνεχίζεται στα δυτικά του νησιού» εξήγησε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, παρουσιάζοντας πάλι τους χάρτες που η Άγκυρα έχει χαράξει μόνη της και βάσει των οποίων ενεργεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Φατίχ Ντονμέζ, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα sigmalive.com, εξήγησε ότι θα γίνουν επαναληπτικές γεωτρήσεις σε όλες τις περιοχές που έχουν ήδη πραγματοποιήσει «αναγνωριστικές» -όπως τις χαρακτήρισε- γεωτρητικές δραστηριότητες, καθώς οι σεισμικές έρευνες επίσης συνεχίζονται.

Μάλιστα, υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή στόχος της Τουρκίας είναι να υλοποιήσει τις συμφωνίες της με τη Λιβύη.

Δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία στον ΟΗΕ για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο

Παράλληλα, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στο τουρκο-λυβικό μνημόνιο και παραδέχτηκε ότι η διαδικασία από τον ΟΗΕ της καταχώρησης των συντεταγμένων που προβλέπει η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης συνεχίζεται, δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Η διαδικασία στα εθνικά κοινοβούλια ολοκληρώθηκε, εγκρίθηκε (η συμφωνία). Ωστόσο, επί του παρόντος, η διαδικασία σχετικά με την καταχώρηση της συμφωνίας στα Ηνωμένα Έθνη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη» διευκρίνισε, αν και η πρόσφατη επίσκεψη του Σάρατζ στην Τουρκία και το αντικείμενο της συνομιλίας με τον τούρκο πρόεδρο ήταν κυρίως η υλοποίηση του τουρκο-λιβυκού συμφώνου για την ενέργεια, όπως είπε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Δεν είμαστε αποικιοκράτες

«Αυτό που κοιτάζουμε τώρα στη Λιβύη είναι πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας. Αλλά το κατεξοχήν ζήτημα και στόχος τώρα στη Λιβύη είναι –αναμφίβολα- να εγκαθιδρυθεί μια μόνιμη ειρήνη και να επέλθει ηρεμία» πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, ενώ όσον αφορά τη συνεργασία Άγκυρας-Τρίπολης για την ανασύσταση του κράτους της Λιβύης, ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρθηκε στη σχεδιαζόμενη συμβολή των τουρκικών εταιρειών στην εξόρυξη των πετρελαίων της χώρας, προκειμένου να τα καρπωθεί ο λαός της κι όχι η Τουρκία, όπως τόνισε.

«Εμείς εκεί σχεδιάζουμε να συνεργαστούμε μαζί με την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης. Εξάλλου και στο παρελθόν είχε γίνει κάτι αντίστοιχο. Αλλά στο μεταξύ, μπορεί να υπάρξουν κι άλλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες με τις οποίες μπορούμε να κινηθούμε από κοινού. Αλλά αυτό ο καιρός θα το δείξει. Και να πούμε αυτό: Το πετρέλαιο και οι φυσικοί πόροι της περιοχής είναι για τη ευημερία και την ανάπτυξη του Λιβυκού λαού. Δεν είμαστε αποικιοκράτες. Δεν πηγαίνουμε εκεί έχοντας ιμπεριαλιστικά κίνητρα» δήλωσε εμφαντικά.

in.gr