Ερώτηση στη Βουλή για τη διακοπή ηλεκτροδότησης ευάλωτων νοικοκυριών

Ερώτηση στη Βουλή για τη διακοπή ηλεκτροδότησης ευάλωτων νοικοκυριών
Παρασκευή, 26/06/2020 - 20:01

Ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη κατέθεσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλοςμ αναφορικά με το τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τη μη διακοπή ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών, και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που, λόγω της πανδημίας και της επερχόμενης οικονομικής κρίσης, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη.

Όπως αναφέρεται, από τις 17 Μαρτίου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για να μην πραγματοποιηθεί καμία διακοπή παροχής φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, καθώς και για να προβλεφθεί η κάλυψη των οφειλών που θα προκύψουν, λόγω πανδημίας, των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών έχοντας διαβλέψει ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ανεπαρκή και αποσπασματικά. Σήμερα, η ανάγκη αυτή μεγαλώνει γιατί πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά διακοπής ρευματοδότησης σε ευάλωτες πληττόμενες κοινωνικές ομάδες.

Το ΥΠΕΝ, με μεγάλη καθυστέρηση στις 18 Μαΐου, και πιεζόμενο από τις συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω της επερχόμενης οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε τη συνέχιση της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το Ταμείο Επανασυνδέσεων, με μικρό αριθμό επανασυνδέσεων.

Επειδή όμως μέχρι σήμερα που κατατίθεται η ερώτηση, δεν έχει εκδοθεί ακόμα η εν λόγω ΚΥΑ και οι αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κάθε μέρα, γίνονται όλο και πιο εμφανείς, ερωτάται ο κύριος Υπουργός ΠΕΝ:

1. Τι προτίθεται να πράξει από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και τη μη διακοπή ηλεκτροδότησης για όλους τους συμπολίτες μας, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας;

2. Σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω οικονομικά το Ταμείο Επανασυνδέσεων διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής του και πότε θα εκδώσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση που ανακοίνωσε στις 18-05-2020 ούτως ώστε να υπάρχει έστω και ελάχιστη κάλυψη κάποιων συμπολιτών μας που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα;