Συμβούλιο της ΕΕ: Συμπεράσματα σχετικά με την αντίδραση του ενεργειακού τομέα στην πανδημία COVID-19 και η ανάκαμψη μέσω της πράσινης οικονομίας

Συμβούλιο της ΕΕ: Συμπεράσματα σχετικά με την αντίδραση του ενεργειακού τομέα στην πανδημία COVID-19 και η ανάκαμψη μέσω της πράσινης οικονομίας
Δευτέρα, 29/06/2020 - 13:04

Το Συμβούλιο της ΕΕ εξέδωσε δελτίου τύπου αναφορικά με τα συμπεράσματά του για την αντίδραση του ενεργειακού τομέα στην πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο εξέφρασε καταρχάς την εκτίμησή του προς το προσωπικό του ενεργειακού τομέα για τις προσηλωμένες και αποτελεσματικές προσπάθειές τους να εξασφαλίσει τη συνεχή λειτουργία του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος κατά την πανδημία.

Ακολούθως, το Συμβούλιο υπογραμμίζει τον καίριο ρόλο του ενεργειακού τομέα στην οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ και σημειώνει την ανάγκη της ευρωπαϊκής οικονομίας να γίνει πιο πράσινη, πιο κυκλική και περισσότερο ψηφιακή, διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητά της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κεντρικός είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για τον οικονομικό μετασχηματισμό με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, κάτι που θα επιφέρει και την τόνωση των οικονομιών των κρατών μελών. Επιπλέον, σημειώνεται ότι θα μειωθεί σταδιακά η χρήση ορυκτών καυσίμων και θα προωθηθεί περαιτέρω η ευρωπαϊκή πρωτοπορία στην ανάπτυξη και τη διάδοση ασφαλών και βιώσιμων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών σε άνθρακα με τρόπο οικονομικά αποδοτικό, ενώ παράλληλα θα υπάρχει σεβασμός στο δικαίωμα του κάθε κράτους μέλους να επιλέγει το ενεργειακό του μείγμα και τις κατάλληλες τεχνολογίες.

Το Συμβούλιο αναγνωρίζει περαιτέρω την αναγκαιότητα λήψης πρωτοβουλιών για για την υποστήριξη ενός ισχυρού σχεδίου ανάκαμψης, προς ένα οικονομικά προσιτό, αξιόπιστο, ανταγωνιστικό, ασφαλές και βιώσιμο ενεργειακό σύστημα. Μάλιστα, υπογραμμίζει τη σημασία του εξορθολογισμού των κανόνων που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος και της ενέργειας, προκειμένου να διευκολυνθεί η στήριξη των αναγκαίων επενδύσεων για την ενεργειακή μετάβαση.

Σημειώνεται επίσης η ανάγκη να δοθούν περισσότερα κίνητρα για μελλοντικές επενδύσεις με στόχο την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, μέσω της βελτίωσης αγοράς στης ΕΕ των εκπομπών άνθρακα, ενώ παράλληλα είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα κατά τρόπο συμβατό με τον ΠΟΕ.

Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να προχωρήσει με τις εργασίες τις οποίες εκτελεί σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη και οι οποίες αφορούν πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας καθώς επίσης και στο πλαίσιο του σχετικού επενδυτικού σχεδίου, όπως είναι η ανακαίνιση κτιρίων, η στρατηγική της ΕΕ για την ενοποίηση του ενεργειακού συστήματος, η στρατηγική για την υπεράκτια παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η αναθεώρηση του κανονισμού σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές (ΔΕΔ-Ε) και ο μηχανισμός χρηματοδότησης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Τέλος, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης και έναν χάρτη πορείας για το υδρογόνο, με έμφαση στο υδρογόνο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, προκειμένου να συμβάλει στην ενεργειακή μετάβαση.