IIF: Η χειρότερη οικονομική κρίση για τις χώρες του Κόλπου λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου

IIF: Η χειρότερη οικονομική κρίση για τις χώρες του Κόλπου λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου
Τρίτη, 02/06/2020 - 16:39

Σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτιο (IIF) οι έξι χώρες που αποτελούν το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) αντιμετωπίζουν τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία τους λόγω της πτώσεις των τιμών του πετρελαίου εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συνολικά, το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα συρρικνωθεί 4,4 τοις εκατό φέτος, παρά τις ενδείξεις ότι η εξάπλωση του ιού έχει περιοριστεί επιτυχώς και η χαλάρωση ορισμένων περιορισμών τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε το IIF, ένας παγκόσμιος οργανισμός χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας.

Οι περικοπές από τις δημόσιες δαπάνες οι οποίες υιοθετήθηκαν από τις περιφερειακές αρχές για να περιορίσουν τη διεύρυνση των ελλειμμάτων τους θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τις μειωμένες εξαγωγές πετρελαίου, όμως τα συνολικά ελλείμματα αναμένεται φέτος να διευρυνθούν στο 10,3% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το 2,5% του 2019.

Η κεντρική τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε χθες ότι θα ενισχύσει το τοπικό τραπεζικό σύστημα με 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας.

Σύμφωνα με το ΙIF, το περιφερειακό τραπεζικό σύστημα παρέμεινε σταθερό, με ισχυρή ρευστότητα και κεφαλαιοποίηση, και σχετικά χαμηλό αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, πιθανόν να δει το πραγματικό της ΑΕΠ συρρικνώνεται κατά 4 % φέτος και το έλλειμμα να διευρύνεται 13 %.