Goldman Sachs: Πρόβλεψη για νέα μείωση των τιμών του πετρελαίου μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Goldman Sachs: Πρόβλεψη για νέα μείωση των τιμών του πετρελαίου μέσα στις επόμενες εβδομάδες
Τετάρτη, 10/06/2020 - 13:13

Πιθανή μείωση στις τιμές του πετρελαίου μέσα στις επόμενες εβδομάδες προβλέπει η Goldman Sachs λόγω τις αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με τη μελλοντική ζήτηση πετρελαίου. Παρά την ανάκαμψη των τιμών που σημειώθηκε τον τελευταίο μήνα και την απόφαση του OPEC να παρατείνει τις περικοπές στην παραγωγή, η πτώση των τιμών θεωρείται πολύ πιθανή καθώς υπάρχει ήδη υπερπληθώρα αποθέματος.

«Με το πετρέλαιο να ξεπερνά τα 40 δολάρια το βαρέλι, θα αυξηθούν και οι προμήθειες, όμως πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος για μια περαιτέρω μείωση των τιμών στα 15-20% ύστερα από από το sell-off της Δευτέρας υπάρχει», σημείωσε η Goldman Sachs.

Ακόμα και αν τη Δευτέρα η τιμή του Brent άγγιξε τα 43 δολάρια ανά βαρέλι, η έκθεση προβλέπει ότι βραχυπρόθεσμα οι τιμές του θα φτάσουν τα 35 δολάρια ανά βαρέλι.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι η προβλεπόμενη μείωση των τιμών οφείλεται στο πλεόνασμα αποθεμάτων που υπάρχει και ανέρχεται περίπου στο 1 δισεκατομμύριο βαρέλια, τα οποία έχουν συσσωρευτεί λόγω των περιορισμών που εφαρμόστηκαν εξαιτίας της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου άγγιξαν υψηλό τριμήνου ύστερα από την απόφαση των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγικών χωρών να επεκτείνουν τις περικοπές 9,7 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως για έναν ακόμη μήνα.

Την Τρίτη το Brent άγγιξε τα 41 δολάρια το βαρέλι μία αύξηση κατά 150% σε σχέση με τον Απρίλιο όπου η τιμή του έπεσε στα 15,98 δολάρια ανά βαρέλι.

Με τα υπάρχοντα δεδομένα, η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για το Brent για το 2020, στα 40,40 δολάρια ανά βαρέλι, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση των 35,60 δολαρίων, υπογραμμίζοντας τις θετικές προσδοκίες που έφερε το άνοιγμα των οικονομιών καθώς και οι άρση των περιορισμών λόγω της πανδημίας στις αγορές.

 Όμως και για το αμερικανικό WTI, η πρόβλεψη έχει βελτιωθεί στα 36 δολάρια ανά βαρέλι σε σχέση με την προηγούμενη των 33,10 δολαρίων.

Τέλος, η Goldman Sachs αναμένει ότι και η προσφορά πρώτων υλών θα αυξηθεί καθώς η βιομηχανία σχιστόλιθου στις ΗΠΑ επανακάμπτει και η Λιβύη επιστρέφει στην αγορά. Ως αποτέλεσμα, το έλλειμμα τον Ιούνιο μπορεί να φτάσει τα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αντί της προηγούμενης πρόβλεψης των 2 εκατομμυρίων βαρελιών.