Morgan Stanley: Πρόβλεψη για άνοδο της τιμής του βρετανικού Brent μέχρι το τέλος του 2020

Morgan Stanley: Πρόβλεψη για άνοδο της τιμής του βρετανικού Brent μέχρι το τέλος του 2020
Παρασκευή, 29/05/2020 - 15:35

Νέα εκτίμηση της Morgan Stanley, η οποία προβλέπει άνοδο στην τιμή του βρετανικού Brent στα 40 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους, δεδομένης της ανάκαμψης στη ζήτηση του πετρελαίου, ύστερα από τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.

Σύμφωνα με το τραπεζικό ίδρυμα αναμένεται ανάκαμψη της ζήτησης στα 97 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το 4ο τρίμηνο του 2020.

Μάλιστα , λόγω των περικοπών που εφάρμοσαν οι χώρες του ΟΠΕΚ και ΟΠΕΚ + στην παραγωγή πετρελαίου η αγορά θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έλλειμμα στην προσφορά πετρελαίου κατά το το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και πιθανόν να συνεχιστεί και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Το έλλειμμα στην προσφορά πετρελαίου προβλέπεται να είναι στα 4-6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Οι ΟΠΕΚ και ΟΠΕΚ +, ήρθαν σε συμφωνία τον προηγούμενο μήνα για μείωση της συνδυασμένης παραγωγής τους κατά σχεδόν 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο με σκοπό την αποφυγή της κατάρρευσης των τιμών σε μία περίοδο που η ζήτηση είχε πέσει κατακόρυφα λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Ωστόσο η Morgan Stanley δήλωσε ότι η πρόσφατη ανάκαμψη των τιμών συντελέστηκε λόγω της μείωσης της προφοράς και όχι λόγω της αύξησης της ζήτησης.

Η τράπεζα αύξησε επίσης την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 στα 35 δολάρια το βαρέλι και στα 40 δολάρια για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, διατηρώντας παρόλα αυτή την μακροπρόθεσμη πρόβλεψή της για το παγκόσμιο σημείο αναφοράς στα 45 δολάρια το βαρέλι.

Την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν αύξηση δεδομένου ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί τήρησαν τις δεσμεύσεις τους για μείωση της παραγωγής ενώ παράλληλα αυξήθηκε η ζήτηση καυσίμων μετά την άρση του lockdown.

Πηγή: The Reuters