Η κεντρική και ανατολική Ευρώπη πρωτοπορεί στην διευκόλυνση των εταιρικών συμβάσεων

Η κεντρική και ανατολική Ευρώπη πρωτοπορεί στην διευκόλυνση των εταιρικών συμβάσεων
Παρασκευή, 29/05/2020 - 17:17

Η εταιρική προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ πρόκειται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης.

Στο πλαίσιο των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα τα κράτη-μέλη της ΕΕ αναζητούν τρόπους για την άρση των εμποδίων στις εταιρικές συμβάσεις. Σε αυτό το στοίχημα οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης πρωτοπορούν. Η Ρουμανία είναι το τελευταίο κράτος- μέλος που εφάρμοσε την άρση των εμποδίων για τις συμβάσεις με τη θέσπιση έκτακτου κυβερνητικού διατάγματος. Αυτό επιτρέπει την υπογραφή διμερών συμβάσεων (προηγουμένως οι συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας έπρεπε να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέσω μιας κεντρικής αγοράς).

Αλλά και η Λιθουανία στις 28 Απριλίου εφάρμοσε την άρση όλων των περιορισμών για τη σύναψη συμβάσεων καθώς επίσης ενέκρινε ομόφωνα και σημαντικές νομοθετικές τροποποιήσεις στο χώρο των ΑΠΕ.

Όλα αυτά ακολουθούν το παράδειγμα που έθεσε η Βουλγαρία τον Οκτώβριο του 2018, όταν εξέδωσε νόμο για την άρση όλων των κανονιστικών εμποδίων στις συμβάσεις.

Οι εταιρείες ΑΠΕ των συγκεκριμένων κρατών μελών μπορούν με αυτό τον τρόπο να επιτύχουν τους περιβαλλοντικούς τους στόχους καθώς επίσης και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στις χώρες τους, έτσι ώστε να οδηγηθούν σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Πηγή: Reve (www.evwind.es)