Σ. Φάμελλος: Να μην ανεχθούμε άλλα δύο χρόνια με «ρεκόρ» ακρίβειας τιμών ρεύματος εις βάρος των καταναλωτών

Σ. Φάμελλος: Να μην ανεχθούμε άλλα δύο χρόνια με «ρεκόρ» ακρίβειας τιμών ρεύματος εις βάρος των καταναλωτών
Δευτέρα, 05/07/2021 - 19:39

Τα πρόσφατα «ρεκόρ» ακρίβειας στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ως αποτέλεσμα σοβαρών ρυθμιστικών ελλειμμάτων και χειραγώγησης τιμών στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, με ξεκάθαρη ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και γενικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σχολιάζει ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, με άρθρο του που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην εφημερίδα «Καρφίτσα».
Σημειώνει ακόμη ότι το πανευρωπαϊκό ρεκόρ των 105,42 ευρώ/MWhστη χονδρική τιμή ρεύματος, μετά το ρεκόρ των 128,15 ευρώ/MWh της μέσης τιμής εκκαθάρισης στον πρώτο καύσωνα του καλοκαιριού για το 2021, δείχνουν την τάση μονιμοποίησης της χονδρικής τιμής ενέργειας σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα. Αυτή η εξέλιξη ενεργοποιεί τις ρήτρες αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας και εκτινάσσει το κόστος ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές.
Δηλώνει ότι: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά την αύξηση έως και 20% στη λιανική της ΔΕΗ το Σεπτέμβριο του 2019, ανέχτηκε φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ηλεκτρισμού, το μεγαλύτερο διάστημα του 2020 και εν μέσω πανδημίας, όταν οι προμηθευτές και η ΔΕΗ πουλούσαν, τον Απρίλιο του 2020, ακόμη και τέσσερις (4) φορές πάνω από την χοντρική τιμή ενέργειας. Η κατακόρυφη μείωση των τιμών δεν μετακυλίστηκε ποτέ στους καταναλωτές, ενώ η κυβέρνηση ανέχτηκε τα υπερκέρδη, που αποτέλεσαν δικαιολογία για αύξηση των αμοιβών των γαλάζιων παιδιών της διοίκησης της ΔΕΗ»
«Με την εκκίνηση της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, οι καθετοποιημένοι προμηθευτές -όσοι έχουν παραγωγή και προμήθεια- με συμμετοχή πάλι της ΔΕΗ, κράτησαν ψηλά τις τιμές ηλεκτρισμού, με αποτέλεσμα κέρδη εκατομμυρίων για αυτούς και νέο κόστος για τους καταναλωτές. Τη χειραγώγηση των τιμών έχουν καταγγείλει δημόσια και οι εκπρόσωποι των μεγάλων βιομηχανιών στην Ελλάδα, μία τακτική που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα».
Ο Σ.Φάμελλος τονίζει τέλος πως τα ρεκόρ ακρίβειας στο κόστος ηλεκτρισμού δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά ενώ η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει και πολλά νοικοκυριά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της φτώχειας. «Σήμερα όλοι οι καταναλωτές καταλαβαίνουν πόσο σημαντική ήταν η επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που δεν επέτρεψε καμία αύξηση τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ για 4,5 χρόνια, το 2015-2019, ενώ προχώρησε πολλές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας που βελτιώνουν τον ανταγωνισμό και τον πλουραλισμό στην αγορά ενέργειας. Και απέδειξε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει ευθύνες που ωφελούν όλους τους καταναλωτές και την οικονομία».

Άρθρο Σ.Φάμελλου στην εφημερίδα «Καρφίτσα»