Φάμελλος: Όρια και ελεγκτικοί μηχανισμοί για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας

Φάμελλος: Όρια και ελεγκτικοί μηχανισμοί για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας
Πέμπτη, 04/01/2024 - 11:38

«Η Κυβέρνηση μπορεί να παραδέχεται το πρόβλημα της ακρίβειας αλλά δεν κάνει κάτι γι’ αυτό και δεν παρεμβαίνει επί της ουσίας για να το αντιμετωπίσει. Και αυτό παρότι το πρόβλημα σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα οφείλεται στην ελληνική πολιτική. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια ακρίβειας στην Ευρώπη σε πάρα πολλά καταναλωτικά αγαθά, σε τρόφιμα και στις τηλεπικοινωνίες, κάτι που αποδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν μας έρχεται ‘από έξω’, αλλά είναι θέμα της πολιτικής της κυβέρνησης»

Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης έχει επιτρέψει στη χώρα μας την ολιγοπωλιακή λειτουργία της αγοράς και τη στρέβλωση της αγοράς με λειτουργία καρτέλ. Δηλαδή, δουλεύουν οι πολίτες για να κερδίζουν τέσσερις τράπεζες, δύο διυλιστήρια και τρεις-τέσσερις εταιρείες ρεύματος και τηλεπικοινωνιών», τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου του ΑΠΕ «Πρακτορείο FM» και στο δημοσιογράφο Νίκο Γιώτη.

Αναφερόμενος στα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την ανάσχεση του φαινομένου της ακρίβειας και την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε «Χρειάζονται δύο ταυτόχρονες παρεμβάσεις. Η πρώτη μεγάλη παρέμβαση δεν αφορά τις Ανεξάρτητες Αρχές, αφορά την ίδια την πολιτεία. Δεν μπορεί η πολιτεία να δέχεται να έχουμε τόσο υψηλό πληθωρισμό απληστίας, τα κόστη των προϊόντων να στηρίζονται και να επηρεάζονται δηλαδή από τα επιχειρηματικά κέρδη. Εδώ πρέπει να υπάρχει ένας περιορισμός του ακραίου του άδικου κέρδους. Παράδειγμα εμείς έχουμε προτείνει να υπάρχει στο ρεύμα μία οριοθέτηση στο συντελεστή κέρδους στο 5%. Δεύτερον, το ίδιο πρέπει να γίνει και στα διυλιστήρια. Δεν μπορεί να έχει τριπλασιαστεί και τετραπλασιαστεί το περιθώριο διύλισης που είναι το κέρδος ενός διυλιστηρίου ανά βαρέλι. Πρέπει να οριοθετηθεί και αυτό στα όρια που είχαμε το 2018-2019. Από εκεί και πέρα χρειάζονται ελεγκτικοί μηχανισμοί. Γιατί όλα αυτά που ακούγονται για πρόστιμα είναι πολύ περιορισμένα περιστατικά. Χρειάζεται καλύτερος ελεγκτικός μηχανισμός αλλά πρώτα απ’ όλα χρειάζεται καλύτερη πολιτική. Η Κυβέρνηση έχει επιτρέψει μία ασυδοσία στην κερδοσκοπία και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα, αυτή είναι η αισχροκέρδεια για την οποία μιλούμε. Υπάρχει ο τρόπος η πολιτεία να οριοθετήσει το συντελεστή κέρδους σε βασικά αγαθά. Εξάλλου η κυβέρνηση είναι αυτή που συμμετέχει πρώτα από όλα στην αισχροκέρδεια εφόσον συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ που είναι δύο όμιλοι που είναι στις πρώτες θέσεις στο ράλι των τιμών και των κερδών».