Total: Αλλαγή ονόματος στο πλαίσιο της στροφής προς τις καθαρές πηγές ενέργειας

Total: Αλλαγή ονόματος στο πλαίσιο της στροφής προς τις καθαρές πηγές ενέργειας
Παρασκευή, 21/05/2021 - 14:04

Ο γαλλικός όμιλος Total, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο, ετοιμάζεται να αλλάξει το όνομά του σε TotalEnergies για να σηματοδοτήσει τη διαφοροποίησή του προς καθαρότερες πηγές ενέργειας.

Ο όμιλος, που ιδρύθηκε το 1924 ως Compagnie francaise des petroles, πρόκειται να προτείνει το νέο όνομα στις 28 Μαΐου κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Η Total έχει αρχίσει να επενδύει περισσότερο στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια, αλλά είναι υπό πίεση να κάνει περισσότερα καθώς τα θέματα του κλίματος βρίσκονται όλο και περισσότερο στην κορυφή της ατζεντασ των επενδυτών.

«Η ομάδα εκφράζει την πρόθεσή της να μετατραπεί σε μια εταιρεία πολλαπλών ενεργειών για να ανταποκριθεί στις δίδυμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ενεργειακές μεταβάσεις: περισσότερη ενέργεια και λιγότερες εκπομπές», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Patrick Pouyanne σε μια γαλλική γλώσσα.

Φέτος, η Total σχεδιάζει να αφιερώσει περισσότερο από το 20% του επενδυτικού προϋπολογισμού της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και σε ηλεκτρική ενέργεια.

Ωστόσο, οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές λένε ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, και την Τρίτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) δήλωσε ότι όλα τα μελλοντικά έργα ορυκτών καυσίμων πρέπει να διαλυθούν, εάν ο κόσμος πρόκειται να επιτύχει καθαρές εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου ο κόσμος να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Προς το σκοπό αυτό, το συμβούλιο της Total αναμένεται να παρουσιάσει μια κλιματική επίλυση κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, μια κίνηση η οποία βρήκε αντίσταση πέρυσι.

Η Total δεν θα ήταν ο πρώτος ενεργειακός γίγαντας που άλλαξε το όνομά της για να αντικατοπτρίζει τους μεταβαλλόμενους χρόνους.

Η Dong της Δανίας - ένα όνομα που προέρχεται από το δανικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο - άλλαξε το όνομά της σε Orsted ως μέρος μιας πράσινης επωνυμίας το 2017. Και η Statoil της Νορβηγίας μετονομάστηκε σε Equinor το 2018, σε μια παρόμοια προσπάθεια να αντικατοπτρίζει τη διαφοροποίησή της προς καθαρότερες πηγές ενέργειας.

Πηγή: AFP