Η BP «ασκεί πιέσεις για αποδυνάμωση» των πράσινων επενδύσεων της ΕΕ

Η BP «ασκεί πιέσεις για αποδυνάμωση» των πράσινων επενδύσεων της ΕΕ
Τετάρτη, 21/04/2021 - 13:17

Ο πετρελαϊκός γίγαντας BP πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδυναμώσει αυτό που χαρακτηρίζεται ως βιώσιμη πηγή ενέργειας, κάτι που θα μπορούσε δυσκολέψει την Ένωση να επιτύχει τον στόχο της για μηδενικές εκπομπές, δήλωσε ένας παρατηρητής της βιομηχανίας στο AFP.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την Τετάρτη ένα σύστημα ταξινόμησης «πράσινης ταξινομίας» που θα καθορίζει τι συνιστά βιώσιμη επένδυση καθώς η ΕΕ κινείται προς την ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων θα καθορίσει κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων των ορίων εκπομπών, για διάφορους τομείς υποδομών, ενέργειας, γεωργίας και μεταφορών σύμφωνα με τους κλιματικούς στόχους της συμφωνίας για το κλίμα του Παρισιού.

Μια διαρροή του καταλόγου ταξινομίας τον περασμένο μήνα προκάλεσε κατακραυγή από ΜΚΟ, εμπειρογνώμονες και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ιδίως για την ένταξη του φυσικού αερίου ως μερικώς βιώσιμης πηγής ενέργειας.

Η υποβολή της BP στον κατάλογο συνιστά στο φυσικό αέριο να έχει το «δικό του ειδικό όριο ... για να αντικατοπτρίζει το ρόλο του στη διευκόλυνση μιας οικονομικής και δίκαιης μετάβασης ενέργειας».

Ο Influence Map, ένας παρατηρητής της βιομηχανίας ενέργειας, δήλωσε ότι η BP «ασκεί πιέσεις για την αποδυνάμωση της επιστημονικής καθοδήγησης της ομάδας τεχνικών εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για την επίτευξη του μηδενικού στόχου».

«Η BP λέει ότι θα υποστηρίξει πολιτικές που θα είναι συνεπείς με το net zero έως το 2050», δήλωσε η Rebecca Vaughan, διαχειριστής προγράμματος του Influence Map που ανέλυσε την υποβολή της BP.

«Αυτή είναι μια ευκαιρία να δούμε αν ανταποκρίνεται πραγματικά σε αυτές τις προσδοκίες ή όχι, και πραγματικά δεν συμβαίνει».

Σημειώνεται ότι σε μια λίστα με δέκα δεσμεύσεις πέρυσι, η BP δήλωσε ότι ήθελε «πιο ενεργή υποστήριξη για πολιτικές που υποστηρίζουν to net zero».

Σε δήλωσή της στο AFP, η BP ανέφερε:

«Υποστηρίζουμε σθεναρά τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ, οι οποίοι συνάδουν με τον στόχο μας να επαναπροσδιορίσουμε την ενέργεια και την καθαρή μηδενική φιλοδοξία μας. Χαιρετίζουμε την πρόθεση του κανονισμού ταξινόμησης και εκτιμούμε το έργο που έχει η Επιτροπή της ΕΕ να ενθαρρύνει τις βιώσιμες επενδύσεις».

Πηγή: AFP