Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν: Σχέδιο για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2050

Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν: Σχέδιο για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2050
Παρασκευή, 26/03/2021 - 12:40

Το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανακοίνωσε την Πέμπτη ένα σχέδιο για την επίτευξη «μηδενικού» αποτυπώματος άνθρακα, ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2050 μέσω μέτρων που θα λάβει, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η απομάκρυνση από τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα και η στροφή προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η στρατηγική που εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του πανεπιστημίου περιλαμβάνει τη δέσμευση για την απομάκρυνση από κεφάλαια τα οποία επικεντρώνονται κυρίως στην εξόρυξη πετρελαίου ή θερμικού άνθρακα. Μάλιστα, απαιτούνται νέες επενδύσεις αξίας 140 εκατομμυρίων δολαρίων σε ηλιακά και αιολικά έργα για τον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα.

«Ο θεμελιώδης στόχος είναι να απομακρύνουμε τον άνθρακα από ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων μας», δήλωσε ο Mark Bernstein, μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Το σχέδιο δεν υπόσχεται πλήρη απαγόρευση στις εταιρείες που έχουν δεσμούς με ορυκτά καύσιμα, αν και ο πρόεδρος του πανεπιστημίου, Mark Schlissel, δήλωσε στο Associated Press ότι σταδιακά θα «κατευθυνθούν προς τις μηδενικές εκπομπές». Ανέφερε ότι ο ευρύτερος στόχος είναι η απομάκρυσνη από εκείνους «που δεν λαμβάνουν επαρκώς και γρήγορα υπόψη τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα».

«Ουσιαστικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου συμβαίνουν εκτός του ενεργειακού τομέα και οι μηδενικές εκπομπές εφερμόζονται ευρέως αντί να στοχεύουν σε μια μόνο βιομηχανία», ανέφερε ο Schlissel.

Πολλές κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και πανεπιστήμια έχουν δεσμευτεί να να μηδενίσουν το αποτύπωμά τους σε ανθρακα με την ώθηση να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα, συμβάλλοντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο αποτελεί το κύριο αέριο αυτού του είδους, απελευθερώνεται όταν καίγονται καύσιμα όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Άλλα αέρια, όπως το μεθάνιο, συμβάλλουν επίσης στη θέρμανση.

«Καθαρό μηδέν» γενικά σημαίνει αντιστάθμιση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου με μειώσεις αλλού. Σύμφωνα με το σχέδιο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι συμμετοχές σε περιουσιακά στοιχεία με παραγωγή άνθρακα θα εξισορροπηθούν με επενδύσεις σε μειώσεις άνθρακα έως το 2050.

Το πανεπιστήμιο θα συνεχίσει την τρέχουσα πρακτική του να μην επενδύει στις κορυφαίες 200 εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα ή σε εκείνες που εξάγουν πετρέλαιο από άμμο πίσσας, μια παχιά, κολλώδη ουσία που πρέπει να θερμανθεί πριν περάσει μέσω αγωγών σε διυλιστήρια.

Η νέα επενδυτική στρατηγική του Μίσιγκαν ακολουθεί την κυκλοφορία μιας έκθεσης την περασμένη εβδομάδα με άλλες συστάσεις για την επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στις πανεπιστημιουπόλεις Ann Arbor, Dearborn και Flint. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται ένα εύρος μέτρων, από την εγκατάσταση πιο αποτελεσματικών συστημάτων θέρμανσης και ψύξης έως την ενθάρρυνση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων.

Πηγή: AP