Γιάννης Τριήρης: «Ταλέντο» στο brain drain

Γιάννης Τριήρης: «Ταλέντο» στο brain drain
Παρασκευή, 12/01/2024 - 06:51

Το γνώριμο πλέον για τους πολίτες ρόλο του απλού παρατηρητή των προβλημάτων της χώρας, έπαιξε και πάλι, χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αρκούμενος σε διαπιστώσεις και αφήνοντας τις λύσεις σε «τρίτους» και μάλλον πιο ακατάλληλους ακόμη και από τον ίδιο και την κυβέρνηση του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, μίλησε στην τελετή θεμελίωσης της νέας πτέρυγας του εργοστασίου της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim, στο Κορωπί και επανέλαβε τη διαπίστωση του ότι στη χώρα μας εξακολουθεί να «βασιλεύει» το brain drain, μαζική φυγή δηλαδή των νέων και ιδιαίτερα των επιστημόνων, που πηγαίνουν να ζήσουν και να εργαστούν σε άλλες χώρες.

«Έχουμε πάρα πολλούς επιστήμονες οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα αυτής της κυβέρνησης είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τους όρους προκειμένου αυτοί να επαναπατριστούν σε καλές δουλειές, σε επιχειρήσεις οι οποίες πληρούν τις δικές τους προδιαγραφές για την ικανοποίηση των επαγγελματικών τους φιλοδοξιών. Και βέβαια, έχοντας και τις κατάλληλες αποδοχές για μία ελκυστική καθημερινότητα στον τόπο μας».

Αυτά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Κορωπί, αλλά το πως θα φέρει πίσω τους νέους ή πως θα σταματήσει τη φυγή της ούτε καν σκέφτηκε να το αναλύσει.

Απλώς για πολλοστή φορά διαπίστωσε το πρόβλημα και άφησε να εννοηθεί ότι θα το λύσουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις βελτιώνοντας τους όρους εργασίας και φυσικά τις πενιχρές αμοιβές που προσφέρουν σε σχέση με την πλειοψηφία των άλλων χωρών στην ΕΕ, αλλά άλλων οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη.

Μάλλον δεν εμπιστεύεται σε «καλά χέρια» τις τύχες των νέων μας. Γιατί αν οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι και γενικότερα οι ισχυρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας ήθελαν να δώσουν λύσει, θα το είχαν πράξει. Προφανώς και «βολεύονται» με τις χαμηλές αμοιβές και το γενικότερο ξεχαρβάλωμα της αγοράς εργασίας που αποτελεί έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Άλλωστε, μόλις πριν λίγες μέρες δημοσιοποιήθηκαν τα ευρήματα της Ετήσιας Διεθνούς Έρευνας Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις τέσσερις πρώτες χώρες του κόσμου στις οποίες παρατηρείται υψηλότερο ποσοστό έλλειψης ταλέντων διεθνώς, με την επισήμανση πως το 82% των εργοδοτών στη χώρα μας δηλώνουν σοβαρή δυσκολία να βρουν εξειδικευμένα ταλέντα.

Και δυστυχώς για τους νέους επιστήμονες και γενικότερα για τα «εξειδικευμένα ταλέντα» στην Ελλάδα κάθε χρόνος είναι και χειρότερος. Η έρευνα έδειξε ότι ο αριθμός των εργοδοτών που δυσκολεύονται κατά την αναζήτηση ταλέντων στην Ελλάδα να είναι σταθερά αυξητικός, καθώς από το 61% το 2018 εκτοξεύθηκε κατά 16 ποσοστιαίες μονάδες το 2023, στο 77% , για να κορυφωθεί στο 82% το 2024!

Ακριβώς την 5ετία διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προφανώς ο πρωθυπουργός έχει «ταλέντο» να αυξάνει το brain drain.

ΥΓ. Όσο για τις επιχειρήσεις τις ίδιες, που δηλώνουν το πρόβλημα -και ο πρωθυπουργός ελπίζει ότι αυτές θα το λύσουν και όχι η κυβέρνηση του με ολιστικές πολιτικές- στη σχετική έρευνα μόλις μια στις τέσσερις δήλωσε ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει σαν εργαλείο την αύξηση των μισθών για να αντιμετωπιστεί η βασική αιτία της έλλειψης ταλέντων.