Γιάννης Τριήρης: Το θαύμα της Σουηδίας και το «παράδοξο» … Άδωνις

Γιάννης Τριήρης: Το θαύμα της Σουηδίας και το «παράδοξο» … Άδωνις
Τετάρτη, 27/09/2023 - 06:48

Με εκπληκτικά τοπία, πλούσια ιστορία, μια κουλτούρα που σέβεται τη διαφορετικότητα, μια εταιρική κουλτούρα που εδώ και καιρό έχει αγκαλιάσει και επιτύχει την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής και μια οικονομία που κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια ανάπτυξη, η Σουηδία συνεχίζει να σημειώνει εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της ποιότητας ζωής.

Αυτό αναφέρει σε χθεσινό δημοσίευμα του το EURACTIV για τη Σουηδία, ακριβώς την ίδια μέρα που ο Έλληνας υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωνε με ύφος χιλίων καρδιναλίων πως στην Ελλάδα «οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια θα τσακώνονται για το ποιος θα πρωτοδουλέψει Κυριακή«», αναφερόμενος στο αντεργατικό νομοσχέδιο του για τα εργασιακά που πέρασε από τη Βουλή με τις ψήφους μόνο των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και με το οποίο αυξάνονται οι ώρες εργασίες σε 13 την ημέρα.

Και να σημειώσουμε πως η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα EURACTIV δεν κάνει τη δική της κρίση για τη Σουηδία, αλλά αναφέρεται στο συμπέρασμα για την σκανδιναβική χώρα του U.S. News and World Report, που σημειώνει ότι δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Σουηδία κατατάχθηκε πρόσφατα ως η καλύτερη χώρα για να ζει κανείς όσον αφορά την οικονομική δυνατότητα των πολιτών, την εργασία, την ασφάλεια και πολλά άλλα.

Και είναι αβίαστο και λογικό το συμπέρασμα αυτό, καθώς στη Σουηδία ακόμη και αν τα τελευταία χρόνια έχει κάνει καπιταλιστική στροφή ένα μεγάλο ποσοστό των δαπανών πηγαίνει στη δημόσιες υπηρεσίες για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η υγειονομική περίθαλψη, καθώς και η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, είναι δωρεάν και οι κάτοικοί της διαθέτουν ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο.

Βασικό ρόλο σ’ αυτές τις επιτυχίες διαδραματίζει και το γεγονός της εξαιρετικής αγοράς εργασίας, με την ισορροπία που έχει επιτευχθεί μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής, δηλαδή το χρόνο εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων κυρίως σε πρόσθετες άδειες που δικαιούνται όπως οι γονικές, αλλά και οι υψηλές αμοιβές των εργαζομένων, παρ’ όλο που δεν επιβαρύνονται με κόστη για εκπαίδευση και υγεία λόγω των δημόσιων δομών.

Προφανώς αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον επί της εργασίας Έλληνα υπουργό, που κομπορρημονεί ότι το νομοθέτημα του που νομιμοποιεί την13ωρη ημερήσια εργασία είναι «εξαιρετικά φιλεργατικό».

Και το ακόμη χειρότερο ότι θεωρεί την 13ωρη εργασία, αλλά και την κυριακάτικη εργασία που νομιμοποιεί στους κλάδους βιομηχανίας, «φιλεργατική» γιατί έτσι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα θα καταφέρουν να αυξήσουν τα εισοδήματα τους.

Αν κύριε υπουργέ κάποιος για να ζήσει στην Ελλάδα πρέπει να δουλεύει 13 ώρες καθημερινά και τις Κυριακές τότε κάτι προφανώς δεν αντιλαμβάνεστε καλά.

Αλλού είναι το «θαύμα» (Σουηδία) και αλλού το «παράδοξο» (Ελλάδα).