Γιάννης Τριήρης: Βίαιοι αστυνομικοί υπάρχουν, αλλά όχι πυροσβέστες

Γιάννης Τριήρης: Βίαιοι αστυνομικοί υπάρχουν, αλλά όχι πυροσβέστες
Παρασκευή, 21/07/2023 - 07:02

Μπορεί να πέρασε στα «ψιλά» των μέσων μαζικής ενημέρωσης και να αγνοήθηκε τελείως από τα φιλοκυβερνητικά μέσα, αλλά δυστυχώς συνέβη.

Αστυνομικοί, προφανώς κατόπιν σχετικών εντολών από την ηγεσία τους και εν κατακλείδι από την ίδια την κυβέρνηση, ξυλοκόπησαν πολίτες στη Δυτική Αττική όταν αυτοί προσπαθούσαν να φθάσουν κοντά στα σπίτια του που είχαν τυλιχτεί στις φλόγες, προκειμένου να τα σώσουν αφού αυτοί που θα έπρεπε να το πράξουν, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ήταν απόντες.

Και ήταν απόντες, όχι γιατί «λούφαραν» ή δεν ήθελαν να επιτελέσουν το καθήκον τους. ‘Έλλειπαν γιατί απλά δεν υπάρχουν. Οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, στη χώρα του Μητσοτάκη, είναι ελλιπέστατες και σε ανθρώπινο προσωπικό και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τις εκατοντάδες πυρκαγιές που ξεσπούν κάθε χρόνο την καλοκαιρινή περίοδο, ανά την επικράτεια.

Αυτό, όμως, ουδόλως απασχολεί την «επιτελική» κυβέρνηση που αρκείται σε σχέδια επί χάρτου, αλλά είναι παντελώς ανίκανη να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές καταστάσεις επί του πεδίου.

Έτσι οι άτυχοι πολίτες στις περιοχές που ξεσπούν πυρκαγιές αντίο να βλέπουν πυροσβέστες να μάχονται για να σώσουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους, έχουν να αντιμετωπίσουν αστυνομικούς που τους απαγορεύουν και μάλιστα με τη χρήση βίας να κάνουν αυτοί τη δουλειά που έπρεπε να κάνει η Πολιτεία, να σβήσουν τις φωτιές.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του in.gr, την περασμένη Τετάρτη και ενώ οι φλόγες κατάκαιγαν στο πέρασμα τους ότι έβρισκαν μπροστά τους στη Μάνδρα, υπήρξαν κάποιοι κάτοικοι που θέλησαν να φτάσουν στα σπίτια τους.

Βρήκαν μπροστά τους, όμως, το μπλόκο των αστυνομικών αρχών. Όταν τους ζήτησαν να περάσουν, εκείνοι τους το απαγόρευσαν και σύντομα επικράτησε γενικευμένη ένταση μεταξύ τους, με αστυνομικό να πετά στο έδαφος έναν πολίτη και να προσπαθεί να τον ακινητοποιήσει, την ώρα που ο ίδιος του τόνιζε ότι δεν αντιστέκεται.

Λίγα μέτρα πιο δίπλα, ένας άλλος αστυνομικός στην προσπάθειά του να απομακρύνει τους πολίτες έκανε «επίδειξη» των πυγμαχικών του ικανοτήτων.

Οι πολίτες δεν έδωσαν τη ψήφο τους στην Νέα Δημοκρατία, για να τους δέρνουν οι αστυνομικοί, αλλά για να έχουν την προστασία των ένστολων όποτε και για οτιδήποτε χρειαστεί. Ιδιαίτερα για άκρως επικίνδυνες καταστάσεις όπως οι πυρκαγιές που απειλούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Τα συγκεκριμένα περιστατικά πρέπει να διερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες.

Πάνω απ’ όλα, όμως, πρέπει η κυβέρνηση να αλλάξει «ρότα» και να ενισχύσει τις υποστελεχωμένες πυροσβεστικές και δασικές υπηρεσίες και να καταρτίσει εφαρμόσιμα πλάνα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και γενικότερα να χαράξει και να υλοποιήσει μια πολιτική για την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος που συνεχίζει να πέφτει θύμα των επιχειρηματικών δράσεων ισχυρών συμφερόντων.