Γιάννης Τριήρης: Ασυγχώρητα

Γιάννης Τριήρης: Ασυγχώρητα
Δευτέρα, 15/05/2023 - 06:34

Υπάρχουν διαβαθμίσεις στα αδικήματα, είτε πρόκειται για ποινικά είτε για πολιτικά. Και τα μεν ποινικά τα κρίνουν τα δικαστήρια, τα δεν πολιτικά ο λαός.

Και στην κρίση είτε των Δικαστηρίων είτε του λαού βαρύνει σημαντικά η ειλικρινής μεταμέλεια των κατηγορουμένων.

Ιδιαίτερα όταν τα αδικήματα που διαπράχθηκαν είναι βαριά και μάλιστα έχουν στοιχίσει ανθρώπινες ζωές ή αφορούν την καταπάτηση των δικαιωμάτων και της ελευθερίας.

Στην πρώτη περίπτωση συγκαταλέγεται το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη στο οποίο έχασαν τη ζώήτ ους 57 άνθρωποι στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά.

Οι ποινικές ευθύνες θα αναζητηθούν στα δικαστήρια, αλλά οι πολιτικές ήδη έχουν αποδοθεί. Και φυσικά επί τη βάση του πολιτικού μας πολιτισμού, υπ’ αριθμόν ένα ένοχος είναι ο αρμόδιος για τα τρένα υπουργός Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Και ναι μεν ο κ. Καραμανλής μετά την τραγωδία υπέβαλε την παραίτηση του από υπουργός –για τις λίγες εβδομάδες που απέμεινα για την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών- αλλά δεν είχε την ευθιξία να δείξει την πρέπουσα μεταμέλεια και τουλάχιστον να απέχει από τις επόμενες εκλογές ως ελάχιστο δείγμα αποδοχής της βαριάς πολιτικής ευθύνης που τον βαραίνει.

Χθες, όμως, φρόντισαν να του θυμίσουν τις ευθύνες του και να τον επικρίνουν ηχηρά για την άρνηση του να τια αποδεχτεί οι ίδιοι οι πολίτες, που με πρωτοβουλία του συλλόγου Ατόμων Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις Σέρρες όπου και πολιτεύεται ο Κ. Αχ. Καραμανλής.

Στάθηκαν στο πεζόδρομο κάτω από το γραφείο του πρώην υπουργού και υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κρατώντας πανό με την φωτογραφία του τόπου του δυστυχήματος όπου επάνω αναγράφονταν «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ - 57 ΨΥΧΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ».

Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες ανάγνωσαν τα ονόματα των 57 συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους στην κοιλάδα των Τεμπών στις 28 Φεβρουαρίου και έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Σερρών.

Και φυσικά ο Κώστας Αχ. Καραμανλής ήταν άφαντος.

Στην δεύτερη περίπτωση των αδικημάτων κατά των δικαιωμάτων των πολιτών και της δημοκρατίας ανήκει το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Και για το βαρύτατο αυτό αδίκημα ο λαός έχει βγάλει την ετυμηγορία του, αλλά ο υπαίτιος του σκανδάλου ο απερχόμενος πρωθυπουργός και πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποδέχεται την προσωπική του ενοχή και επιχειρεί να διαφύγει των βαρύτατων ευθυνών του.

Η υπόθεση των «παρακολουθήσεων» όμως τον βαρύνει και έχει αναδειχθεί ένα από τα μείζονα ζητήματα του προεκλογικού αγώνα.

Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο γιατί η αντιπολίτευση έχει αναγάγει σε μείζον το θέμα των υποκλοπών, αλλά και γιατί ακόμη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ασχολείται με αυτό.

Μάλιστα ήδη τόσο η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, η γνωστή LIBE, όσο και η εξεταστική Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου μας έχουν προϊδεάσει ότι κάτι πολύ σοβαρό έχει συμβεί στην χώρα μας σε βάρος της δημοκρατίας και των ατομικών ελευθεριών. Αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση ο υπαίτιος δεν επιδεικνύει σημάδια ειλικρινούς μεταμέλειας.

Μένει να φανεί στις επικείμενες εκλογές αν τα δυο αυτά πολιτικά εγκλήματα θα κριθούν από τους πολίτες ασυγχώρητα.