Γιάννης Τριήρης: Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι «STRATEGO»

Γιάννης Τριήρης: Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι «STRATEGO»
Τρίτη, 02/05/2023 - 05:42

Ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία μαίνεται, οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες και δυστυχώς όλα δείχνουν ότι ο εφιάλτης δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα.

Κυβερνήσεις, μυστικές υπηρεσίες, ινστιτούτα στρατηγικών μελετών, μέσα μαζικής ενημέρωσης προβαίνουν καθημερινά σε αλληλοσυγκρουόμενες προβλέψεις, εκτιμήσεις και αναλύσεις για τον αιματηρό πόλεμο, λες και παίζουν «STRATEGO», το δημοφιλές επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής πολέμου.

Στην Ουκρανία, όμως, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, στρατιώτες, πολίτες και μισθοφόροι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ ακόμη περισσότεροι έχουν τραυματιστεί και έχουν χάσει τις περιουσίες τους, αλλά δυστυχώς οι αναφορές γι’ αυτούς συνήθως περιορίζονται μόνοι στους αριθμούς και λιγότερο στην απώλεια των ανθρώπινων ζωών.

Είναι τραγικό αν αυτό συμβαίνει επειδή συνηθίσαμε το πόλεμο ή συμφιλιωθήκαμε με το θάνατο και ακόμη χειρότερο αν η στάση μας καθορίζεται από το σημείο του πλανήτη που βρισκόμαστε. Στην Δύση ή αλλού.

Οι τελευταίες αναφορές, πάντως, αυτό καταδεικνύουν. Οι αναλύσεις αναφέρονται στην εκτιμώμενη αντεπίθεση των Ουκρανών για την ανακατάληψη εδαφών τους στα ανατολικά που έχουν πέσει στα χέρια των Ρώσων.

Δημοσιοποιούνται προβλέψεις για το πότε θα γίνει η αντεπίθεση, για το αν θα έχει επιτυχία ή αποτυχία, για τον πολεμικό εξοπλισμό που πρέπει να δώσει η Δύση στην Ουκρανία.

Πάνω απ’ όλα αυτά τα παιχνίδια πολέμου, όμως, εξακολουθεί να βρίσκεται η ανθρώπινη ζωή χωρίς βεβαίως να μειώνεται η τεράστια σημασία της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας μιας χώρας.

Το κακό όμως είναι ότι η παγκόσμια κοινότητα, σε επίπεδο κορυφής τουλάχιστον, έχει στρέψει όλες τις προσπάθειες της στον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου για μια αιματηρή νίκη και όχι στην διπλωματία με στόχο τον άμεσο τερματισμό του.

Είναι γνωστό βέβαια ότι και από αυτόν τον πόλεμο κάποιοι στην κυριολεξία θησαυρίζουν πουλώντας όπλα όχι μόνο στις εμπόλεμες πλευρές αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη, που έχει μπει στο παιχνίδι των εξοπλισμών για … παν ενδεχόμενο.

Και επίσης υπάρχουν και παράπλευρες χρυσοφόρες πηγές, προς εκμετάλλευση αφού ο πόλεμος έχει προκαλέσει και ενεργειακή και επισιτιστική κρίση που για κάποιους αξίζουν περισσότερο από τις ανθρώπινες ζωές.

Τα παιχνίδια πολέμου επιτέλους θα πρέπει να λάβουν τέλος και μάλιστα άμεσα, αφού σε μια πολεμική σύρραξη και μάλιστα τέτοιου μεγέθους και διάρκειας όπως αυτή στην Ουκρανία δεν μπορεί να υπάρξει νικητής παρά μόνο ηττημένοι. Εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί, τραυματίες που μπορεί ποτέ να μην επανέλθουν σε φυσιολογική ζωή και κατεστραμμένες υποδομές που κάνουν ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των ανθρώπων.

Καλό θα ήταν λοιπόν, έστω και τώρα, κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, ινστιτούτα στρατηγικών αναλύσεων, μέσα μαζικής ενημέρωσης αντί να στρέφουν το ενδιαφέρον και τις προσπάθειες τους στο πως θα συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, να προβούν σε ειλικρινείς και σοβαρές διπλωματικές προσπάθειες για να μπει άμεσα ένα τέλος στον πόλεμο, για να μην υπάρξουν και άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Οι εμπειρίες από τους καταστροφικούς πολέμους στο πρόσφατο, αλλά και στο απώτερο παρελθόν μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για τις επόμενες ενέργειες.