Γιάννης Τριήρης: Με την «διπλωματία» ή με την ετεροχρονισμένη εκδίκηση;

Γιάννης Τριήρης: Με την «διπλωματία» ή με την ετεροχρονισμένη εκδίκηση;
Παρασκευή, 09/12/2022 - 07:09

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τη στάση του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στον Πούτιν, καθώς είναι πολλοί αυτοί που τον επικρίνουν σκληρά θεωρώντας ότι «χαρίζεται» στη Ρωσία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος , το έχει πει ευθέως ναι μεν είναι με την πλευρά της Ουκρανίας και των Ουκρανών που δέχτηκαν και δέχονται θανατηφόρα πλήγματα από τη Ρωσία, αλλά από την άλλη θεωρεί ότι για να σταματήσει επιτέλους ο πόλεμος που δεν πλήττει μόνο τις δυο αντιμαχόμενες χώρες, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με διπλωματικό τρόπο ο Πούτιν.

Γι αυτό και πριν μερικές μέρες πρότεινε, και μάλιστα όχι μόνο μια φορά, να δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας στη Ρωσία όταν έρθει η στιγμή της διαπραγμάτευσης, την οποία οι Ρώσοι, στα λόγια τουλάχιστον, δεν αποκλείουν.

Προφανώς στόχος του Μακρόν είναι κα καταφέρει σε πρώτη φάση να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις δυο χώρες, γιατί αν αυτό δεν συμβεί σύντομα οι επιπτώσεις του πολέμου σε ολόκληρη την Ευρώπη θα είναι καταστροφικές.

Ήδη άλλωστε οι τιμές στην ενέργεια βρίσκονται στα ύψη, όπως και η αισχροκέρδεια, ενώ η ευρωπαϊκή βιομηχανία «αγκομαχάει» και η οικονομική ύφεση απειλεί τους πάντες.

Ποιοι είναι τώρα οι σκληροί επικριτές του Γάλλου Προέδρου. Οι Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες και οι χώρες της Βαλτικής. Οι χώρες δηλαδή που κάποτε, όπως οι ίδιες θεωρούν, βρέθηκαν στην κομμουνιστική μέγγενη της πρώην ΕΣΣΔ .

Οι χώρες αυτές δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τη Ρωσία, όχι μόνο για τον πόλεμο που κάνει ο Πούτιν, αλλά γιατί τη θεωρούν συνέχεια της Σοβιετικής Ένωσης και παντοτινό εχθρό τους, επιζητώντας την βαριά της ήττα για να μην ξανακινδυνεύσουν στο μέλλον, αλλά και για να πάρουν εκδίκηση για το παρελθόν.

Ποια όμως είναι εν τέλει η ορθή αντιμετώπιση των πραγμάτων, με τελικό ζητούμενο την πολυπόθητη ειρήνη;

Η πλήρης διακοπή των διπλωματικών σχέσεων και μια αντιμετώπιση της Ρωσίας που θα την κάνουν να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να ηττηθεί και να ταπεινωθεί, όπως θέλουν οι Ανατολικές χώρες και οι χώρες της Βαλτικής ή μια τακτική που θα δίνει διέξοδο στο αδιέξοδο του πολέμου που φαίνεται να προκρίνει ο Μακρόν;

Δύσκολη η απάντηση. Το μέλλον θα δείξει. Το παρελθόν, πάντως, έδειξε ότι τα καυστικά σχόλια του Μακρόν το 2019 ότι το ΝΑΤΟ ήταν «εγκεφαλικά νεκρό», δεν οδήγησαν σε κρίση τη Συμμαχία, όπως πολλοί τότε είχαν «προφητεύσει» , αλλά σε μια εποικοδομητική συζήτηση στους κόλπους της που τελικά την ενδυνάμωσε.

ΥΓ. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η ταπεινωμένη Γερμανία μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν αυτή που αιματοκύλησε τον κόσμο κάνοντας και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.