Γιάννης Τριήρης: Εμφύλιος στη Δύση και … ο σώζων εαυτόν σωθείτω

Γιάννης Τριήρης: Εμφύλιος στη Δύση και … ο σώζων εαυτόν σωθείτω
Πέμπτη, 06/10/2022 - 07:27

Εμφύλιος πόλεμος έχει ξεσπάσει στη Δύση, τόσο μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης , όσο και μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, την ώρα που ο Πούτιν συνεχίζει τον τακτικό πόλεμο στην Ουκρανία και τον ενεργειακό πόλεμο στους «συμμάχους».

Οι Γερμανοί, χθες, ξιφούλκησαν κατά των Αμερικανών, υποστηρίζοντας σχεδόν ευθέως ότι οι ΗΠΑ αισχροκερδούν σε βάρος της Ευρώπης με τις «αστρονομικές» τιμές που τους πωλούν το υγροποιημένο φυσικό αέριο μετά το κλείσιμο των ροών του ρωσικού αερίου προς την γηραιά ήπειρο.

Τις κατηγορίες διατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και κάλεσε τις ΗΠΑ να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη όταν πρόκειται να βοηθήσουν τους ενεργειακά πιεσμένους συμμάχους τους στην Ευρώπη.

Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι οι Αμερικανοί σύμμαχοι μας μας πωλούν το πολύτιμο φυσικό αέριο σε «αστρονομικές» τιμές όπως είπε και ο Γερμανός υπουργός και πάντως υπερδιπλάσιες από το παρελθόν και βέβαια ασυγκρίτως υψηλότερες από τις τιμές που έφτανε στην Ευρώπη το ρωσικό φυσικό αέριο.

Θα είναι ανόητο από μέρους μας βέβαια να μην αναγνωρίσουμε ότι όπως πάντα έτσι και τώρα οι «συμμαχίες» χτίζονται ή γκρεμίζονται κυρίως με οικονομικούς όρους.

Και αυτό η Ευρώπη θα πρέπει να το συνεκτιμήσει μιας και έχει ανοίξει η συζήτηση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου που θα εισάγονται στις χώρες-μέλη της ΕΕ απ΄ όπου και να προέρχονται.

Εδώ όμως οι Γερμανοί που διαμαρτύρονται για την τακτική των ΗΠΑ διασπούν το κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο. Γιατί αυτοί είναι που θέτουν προσκόμματα στη θέσπιση του πλαφόν, φοβούμενοι ελλείψεις.

Αλλά ακολουθώντας τη ρήση του … ο σώζων εαυτόν σωθείτω, φρόντισαν να γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις κοινοτικές ντιρεκτίβες και κυρίως την κοινοτική αλληλεγγύη.

Έτσι για να απαλύνει η Γερμανία τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις της από τις καταστροφικές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, ενέκρινε ενεργειακές επιδοτήσεις 200 δισ. ευρώ .

Έτσι, όμως, μεγαλώνουν το χάσμα ανάμεσα στα πλούσια και τα φτωχότερα κράτη της «Ένωσης».

Φυσικά, το γεγονός αυτό έκανε τους άλλους Ευρωπαίους να αντιδράσουν βλέποντας την Γερμανία να προσπαθεί να διαφύγει τώρα μόνη της από την κρίση.

Αλλά και γενικότερα η Ευρώπη από την αρχή κιόλας της ενεργειακής κρίσης δεν εμφανίστηκε και ιδιαίτερα ενωμένη και ας προσπαθούν οι ηγέτες της να παρουσιάσουν μια άλλη ψεύτικη εικόνα ενότητας.

Ούτε καν οι ισχυρές χώρες δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους, με πρόσφατο παράδειγμα τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ Γαλλίας από τη μια και Ισπανίας και Γερμανίας από την άλλη για τη συνέχιση την κατασκευής του του αγωγού Midi Catalonia , που εάν και όταν ολοκληρωθεί, θα μεταφέρει LNG από τις ισπανικές εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την κεντρική Ευρώπη , μέσω βέβαια της Γαλλίας και στη Γερμανία.

Ο Μακρόν τον βρίσκει οικονομικά ασύμφορο, αλλά ο Σάντσεθ και ο Σολτς θέλουν να ολοκληρωθεί εκτιμώντας ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στη χαλάρωση της κατάστασης του εφοδιασμού.

Πολλές λοιπόν οι έριδες και στους κόλπους της ΕΕ και γενικότερα ανάμεσα τους δυτικούς «συμμάχους», με τον Πούτιν να βρίσκει συνεχώς αναπάντεχους «υποστηρικτές», όπως συνέβη και μόλις χθες με την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει κατά πολύ την παραγωγή πετρελαίου, ακόμη περισσότερο και από ό,τι είχε ζητήσει ο Ρώσος πρόεδρος από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες.