Γιάννης Τριήρης: Έξω πάμε καλά - Μέσα είναι το πρόβλημα

Γιάννης Τριήρης: Έξω πάμε καλά - Μέσα είναι το πρόβλημα
Παρασκευή, 20/05/2022 - 07:36

Είναι γνωστή η ιστορική φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος επιστρέφοντας από ένα ταξίδι του στο εξωτερικό είχε πει "έξω πάμε καλά", με την ευκαιρία της μεγάλης στήριξης που είχε λάβει τότε, εν έτη 1976, για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Ταυτόχρονα βέβαια ο αείμνηστος Κ. Καραμανλής ήθελε να υποδηλώσει ότι στο εσωτερικό της χώρας η κατάσταση δεν ήταν και τόσο καλή, όσο στο εξωτερικό.

Η φράση αυτή του Κ. Καραμανλή ταιριάζει απόλυτα στη σημερινή συγκυρία και μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Με την μεγάλη διαφορά ότι ο σημερινός πρωθυπουργός, από τις πολιτικές του αποφάσεις και τις κυβερνητικές δράσεις, δεν φαίνεται να κατανοεί αυτό που Κ. Καραμανλής γνώριζε και παραδεχόταν. Ότι τα πράγμα στο εσωτερικό της χώρας δεν πάνε καλά.

Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί πάνω από το 10% και κατατρώει τα εισοδήματα των νοικοκυριών ενώ ψαλιδίζει τα έσοδα των επιχειρήσεων, με την κυβέρνηση, όμως, να δυσκολεύεται να λάβει ριζοσπαστικές και γενναίες αποφάσεις για γενικευμένα και γενναία μέτρα στήριξης.

Να μην θέλει να κατανοήσει ότι η κοινωνία στη πλειοψηφία της βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση και αυτό δεν συμβαίνει μόνο λόγω των επιπτώσεων της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, αλλά και των δικών της πολιτικών.

Όσο για τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση για την προστασία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από την πληθωριστική έκρηξη ναι μεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν πανάκεια.

Απαιτείται διαρκής παρακολούθηση της κατάστασης και λήψη πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των πολιτών που πλήττονται.

Μέχρι και η Βουλγαρία, χώρα που κατά κοινή παραδοχή βρίσκεται σε πιο δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση από την Ελλάδα, λαμβάνει αυτή την περίοδο μέτρα μεγάλης κλίμακας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με μειώσεις ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ακόμη και πλήρη κατάργηση του στο ψωμί.

Μέχρι και τις συντάξεις αύξησε σε ποσοστό 20% , όταν στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη πανηγυρίζει για την αύξηση συντάξεων και μάλιστα με δόσεις το τρέχον έτος συνολικά κάτω από 10%.

Η Βουλγαρία αποφάσισε επίσης γενναίες εκπτώσεις στους φόρους στα καύσιμα, ενώ προώθησε ακόμη και εκπτώσεις φόρου στις οικογένειες ύψους 300 ευρώ για κάθε παιδί.

Και βέβαια όλα αυτά η κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας τα έκανε όχι μόνο για να αντιμετωπίσουν πολίτες και επιχειρήσεις την ακρίβεια, αλλά και για το δικό της καλό, αφού οι αποφάσεις λήφθηκαν μετά από την δημοσκοπική κατάρρευση της. Σε σχεδόν όλες τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος, έχανε υποστηρικτές λόγω της ακρίβειας.

Η ελληνική κυβέρνηση, προφανώς, δεν θεωρεί τις όποιες δημοσκοπικές απώλειες της σοβαρές και τα μέτρα προστασίας παραμένουν περιορισμένα.

Ίσως θεωρεί ότι εκτός από «έξω» και μέσα πάμε καλά.

Αν είναι σωστή ή λάθος η εκτίμηση της αυτή θα φανεί στις κάλπες, όποτε και αν στηθούν.