ΒΡ και RWE οι νικητές διαγωνισμών υπεράκτιων αιολικών έργων στη Βρετανία

ΒΡ και RWE οι νικητές διαγωνισμών υπεράκτιων αιολικών έργων στη Βρετανία
Δευτέρα, 08/02/2021 - 13:26

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν κυριαρχήσει στη στον τέταρτο γύρο δημοπρασιών Crown Estate με μεγάλες προσφορές που αφορούν έργα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Θάλασσα.

Πιο συγκεκριμένα, η BP είναι ο προτιμώμενος πλειοδότης για δύο ιστότοπους συνολικής ισχύος 1,5 GW στη Θάλασσα της Ιρλανδίας με προσφορές προμήθειας 154.000 λιρών ανά MW ετησίως.

Η εταιρεία έχει υποβάλει ήδη κατάθεση και για τους δύο ιστότοπους ύψους 231 εκατομμυρίων λιρών και δήλωσε ότι αναμένει να πραγματοποιήσει τέσσερις ετήσιες πληρωμές ύψους 231 εκατομμυρίων λιρών για κάθε μίσθωση, προτού τα έργα καταλήξουν σε τελική επενδυτική απόφαση. Οι ιστότοποι, που αναπτύσσονται από κοινού με την EnBW, αναμένεται να λειτουργήσουν σε επτά χρόνια, δήλωσε η εταιρεία.

Οι δύο ιστότοποι είναι σε εξαιρετικά πλεονεκτικές θέσεις με ισχυρούς ανέμους και εγγύτητα στην ακτή, κάτι που τους καθιστά ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Οι ιστότοποι οι οποίοι βρίσκονται περίπου 30 χιλιόμετρα από την ακτή της Βορειοδυτικής Αγγλίας και της Βόρειας Ουαλίας, θα επιτρέψουν το χαμηλότερο κόστος και την πιο αξιόπιστη υποδομή μεταφοράς ενέργειας, όπως δήλωσε η BP. Επιπλέον, τα αβαθή νερά των 35-40 μέτρων αναμένεται να ενισχύσουν την αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική ανάπτυξη.

Η RWE είναι εν τω μεταξύ ο προτιμώμενος πλειοδότης για δύο παρακείμενες υπεράκτιες αιολικές τοποθεσίες με συνολική ισχύ 3GW. Πρόκειται για τους ιστοτόπους στη Βόρεια Θάλασσα Dogger Bank, στα 110 χιλιόμετρα από τη βορειοανατολική ακτή της Αγγλίας. Επιπλέον, σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το έργο Sofia, επίσης της RWE.

Η Total εξασφάλισε εν τω μεταξύ έναν ιστότοπο ισχύος 1.5 GW στην Ανατολική Αγγλία . Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία, σε κοινοπραξία με την GIG, έλαβε τη μίσθωση με ετήσιο τέλος ύψους 83.000 λιρών ανά MW, κατά τη φάση ανάπτυξης.

Όλοι οι ιστότοποι που κερδίζουν θα περάσουν τώρα από την Αξιολόγηση Κανονισμών για τους Οικοτόπους πριν από την υπογραφή συμφωνίας για μισθώσεις.