Κοινοπραξία Statkraft και Aker για ευκαιρίες ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Νορβηγία

Κοινοπραξία Statkraft και Aker για ευκαιρίες ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Νορβηγία
Τετάρτη, 27/01/2021 - 14:09

Συμφωνία υπεγράφη μεταξύ των Statkraft, Aker Offshore Wind και Aker Horizons για την έρευνα ευκαιριών ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών έργων στη Νορβηγία.

Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες θα συνεργαστούν για να ερευνήσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης, λειτουργίας και παράδοσης ενέργειας από εμπορικής κλίμακας υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων στη χώρα.

Αναφέρεται ότι πέρυσι, η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει διαγωνισμό για αδειοδοτήσεις ανάπτυξης αιολικών έργων σε δύο περιοχές στη Βόρεια Θάλασσα, στις UtsiraNord και SørligeNordsjøII.

Η κοινοπραξία θα διερευνήσει την ευκαιρία για υπεράκτιο αιολικό έργο στο Sørlige Nordsjø II (SN2), για τον οποίο οι εταιρείες θα δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη ομάδα έργου. Σε αυτή θα συμμετάσχουν κατά 50/50 η Aker Offshore Wind και η Statkraft, με σκοπό την από κοινού προετοιμασία και υποβολή αίτησης, καθώς και για περαιτέρω δραστηριότητες ανάπτυξης.

Η φιλοδοξία της Statkraft είναι να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ως μέρος αυτού, δημιουργεί μια σημαντική παρουσία ως κατασκευαστής αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Η εταιρεία αναζητά την ευκαιρία να χτίσει τις υπάρχουσες δεξιότητες και να εξερευνήσει τις δυνατότητες υπεράκτιας αιολικής ενέργεια στη Νορβηγία μαζί με την Aker Offshore Wind και Aker Horizons.

Τέλος, σημειώνεται ότι η ευκαιρία έγκειται στην κάλυψη κόστους, στην τοποθεσία του έργου SN2 που διευκολύνει την εξαγωγή της ισχύος σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές και στην ηλεκτροδότηση των νορβηγικών εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου.