Δανία: Χρηματοδότηση έργου για την ανακύκλωση ανεμογεννητριών

Δανία: Χρηματοδότηση έργου για την ανακύκλωση ανεμογεννητριών
Τετάρτη, 27/01/2021 - 13:08

Η κοινοπραξία δέκα φορέων που συμμετέχουν στο τριετές πρόγραμμα DecomBlades, για την ανάπτυξη λύσεων ανακύκλωσης του σύνθετου υλικού των πτερυγίων ανεμογεννητριών, έλαβε χρηματοδότηση από το Ταμείο Καινοτομίας της Δανίας.

Τα δέκα μέλη της κοινοπραξίας είναι οι LM Wind Power (GE Renewable Energy), Vestas, Orsted, Siemens Gamesa, FLSmidth, Makeen Power, HJHansen Recycling, Energy Cluster Denmark (ECD) καθώς και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας (SDU) και το Πολυτεχνείο της Δανίας (DTU).

Σχετικά με την ανακύκλωση των ανεμογεννητριών αναφέρεται ότι περίπου το 85-95% μπορεί να ανακυκλωθεί, όμως η οικονομική ανακύκλωση σύνθετων υλικών, όπως αυτών που αποτελούν τα πτερύγια παραμένει μια πρόκληση.

Το έργο επικεντρώνεται σε τρεις συγκεκριμένες διαδικασίες: 1) τεμαχισμός των πτερυγίων ανεμογεννητριών έτσι ώστε το υλικό να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί σε διαφορετικά προϊόντα και διαδικασίες, 2) χρήση του υλικού των πτερυγίων στην παραγωγή τσιμέντου και, 3) διαχωρισμός του σύνθετου υλικού σε υψηλές θερμοκρασίες (πυρόλυση).

Ο ανώτερος διευθυντής μηχανικής αριστείας της LM Wind Power, John Korsgaard, δήλωσε:

«Η βιομηχανία αιολικής ενέργειας έχει δεσμευτεί να βρει έναν βιώσιμο τρόπο για την απομάκρυνση αυτών των παροπλισμένων πτερυγίων ανεμογεννητριών με σεβασμό προς το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος, όμως δεν έχουμε βρει ακόμη λύσεις που να πληρούν όλα αυτά τα κριτήρια. Για να δημιουργήσουμε βιώσιμες, και οικονομικά αποδοτικές λύσεις για την ανακύκλωση των πτερυγίων ανεμογεννητριών, είναι σημαντικό τα σύνθετα υλικά τους να μπορούν να ενσωματωθούν σε παρόμοιες ροές πόρων και να υποστούν επεξεργασία στις ίδιες εγκαταστάσεις».