ΕΤΕπ: Χρηματοδότηση δύο χερσαίων αιολικών πάρκων της EDPR στην Πορτογαλία συνολικής ισχύος 125 MW

ΕΤΕπ: Χρηματοδότηση δύο χερσαίων αιολικών πάρκων της EDPR στην Πορτογαλία συνολικής ισχύος 125 MW
Τετάρτη, 13/01/2021 - 14:58

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πρόκειται να διαθέσει 65 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση δύο χερσαίων αιολικών πάρκων στην Πορτογαλία συνολικής ισχύος 125 MW, τα οποία θα αναπτυχθούν από την EDP Renováveis ​​(EDPR), η οποία θα λάβει επιπλέον 47 εκατ. ευρώ γι' αυτόν το σκοπό.

Πιο συγκεκριμένα η EDPR θα σχεδιάσει, θα κατασκευάσει και θα θέσει σε λειτουργία δύο αιολικά πάρκα μεσαίας κλίμακας, το Tocha II, ισχύος 33MW και το Sincelo, ισχύος 92MW, στις περιοχές Coimbra και Guarda.

Σημειώνεται ότι κατά τη φάση κατασκευής των δύο έργων θα δημιουργηθούν περίπου 560 προσωρινές θέσεις.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Banco BPI και το δάνειο πράσινης ενέργειας της ΕΤΕπ το οποίο υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, τον κύριο πυλώνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Μόλις τεθούν σε λειτουργία, θα μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων της Πορτογαλίας για 47% ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030. Επιπλέον, θα συμβάλουν και στον δεσμευτικό στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 32% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για την οικονομία Paolo Gentiloni δήλωσε:

"Αυτή η συμφωνία μεταξύ της ΕΤΕπ και της EDP Renováveis, που υποστηρίζεται από το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη, είναι νικητής τόσο για το κλίμα όσο και για την οικονομία. Η χρηματοδότηση, υποστηριζόμενη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, θα υποστηρίξει τα νέα χερσαία αιολικά πάρκα στη δυτική και βόρεια Πορτογαλία, βοηθώντας τη χώρα να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της για την ενέργεια και το κλίμα και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας».