Ocean Winds: Συμφωνία με πολωνική εταιρεία για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων στη Βαλτική

Ocean Winds: Συμφωνία με πολωνική εταιρεία για ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων στη Βαλτική
Δευτέρα, 04/01/2021 - 12:05

Η Ocean Winds υπέγραψε μια συμφωνία συνεργασίας με την πολωνική εταιρεία ενέργειας Tauron για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Βαλτική Θάλασσα.

Πιο συγκεκριμένα, η Tauron θα λάβει το 50% των μετοχών της Ocean Winds, το χαρτοφυλάκιο της οποίας περιλαμβάνει και έργα στη Βαλτική Θάλασσα. Με τη σειρά της, η Ocean Winds, θυγατρική της EDPR και της Engie, θα αποκτήσει το ήμισυ των μετοχών της Tauron, η οποία διαθέτει επίσης αιολικά έργα στη Βαλτική Θάλασσα.

Προς το παρόν, τα συγκεκριμένα έργα αυτά βρίσκονται επί του παρόντος στο στάδιο της υποβολής αιτήσεων για άδειες σχετικά με την κατασκευή τεχνητών νησιών.

Σημειώνεται ότι το 2017, ο Υπουργός Ναυτιλιακής Οικονομίας και Εσωτερικής Ναυσιπλοΐας ανέστειλε τις διοικητικές διαδικασίες που κινήθηκαν βάσει αιτήσεων αδειών για την κατασκευή και τη χρήση τεχνητών νησιών, στην πολωνική ζώνη της Βαλτικής Θάλασσας.

Αναφέρεται ότι η πρόθεση των δύο μερών είναι να πουλήσουν μετοχές και να υπογράψουν επενδυτική συμφωνία εντός εξαμήνου.

Ο πρόεδρος Tauron Polska Energia, Wojciech Ignacok δήλωσε:

«Η υπεράκτια αιολική ενέργεια αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής μετασχηματισμού του πολωνικού και του ευρωπαϊκού ενεργειακού τομέα. Στα πλάνα μας, τα υπεράκτια έργα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ισχύος μηδενικών εκπομπών μετά το 2025. Λόγω της έντασης του ανέμου και του βάθους, η Βαλτική Θάλασσα θεωρείται μία από τις πιο υποσχόμενες δεξαμενές για την ανάπτυξη της υπεράκτιας ενέργειας στην Ευρώπη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ