Ντουμπάι: Εγκαινιάστηκε ηλιακό έργο 800 MW

Ντουμπάι: Εγκαινιάστηκε ηλιακό έργο 800 MW
Δευτέρα, 30/11/2020 - 15:26

Εγκαινιάστηκε η τρίτη φάση του ηλιακού έργου Mohammed bin Rashid Al Maktoum, συνολικής ισχύος 800 MW στο Ντουμπάι.

Πιο συγκεκριμένα, ο Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Αντιπρόεδρος και Πρωθυπουργός των ΗΑΕ και Κυβερνήτης του Ντουμπάι, εγκαινίασε το ηλιακό έργο μαζί με το Κέντρο Καινοτομίας της Αρχής Ηλεκτρισμού και Νερού του Ντουμπάι (DEWA).

Σχετικά με το έργο, η DEWA ανέπτυξε την τρίτη φάση του, με μια κοινοπραξία με επικεφαλής την Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar) και τον Όμιλο EDF.

Η εγκατάσταση είναι η πρώτη του είδους της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που χρησιμοποιεί μονοαξονικούς ηλιακούς ανισχνευτές για την αύξηση της παραγωγής ενέργειας. Άλλη μία καινοτομία που χαρακτηρίζει το έργο περιλαμβάνει τα ρομπότ καθαρισμού για τα φωτοβολταϊκά πάνελ με αποτέλεσμα την αύξηση της αποτελεσματικότητας του πάρκου.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη συστοιχία αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου ηλιακού συγκροτήματος με προγραμματισμένη συνολική ισχύ 5 GW μέχρι το 2030.

Αναφορικά με το Κέντρο Καινοτομίας DEWA έχει καθιερωθεί ως «παγκόσμιος κόμβος» για ανανεώσιμες πηγές και καθαρές ενεργειακές καινοτομίες με σκοπό την ενίσχυση του «ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος» των ΗΑΕ σε αυτόν τον τομέα.

Η έρευνα του κέντρου για την ηλιακή ενέργεια θα υποστηρίξει τη Στρατηγική Καθαράς Ενέργειας 2050 του Ντουμπάι, η οποία στοχεύει στη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος και στην προέλευση του 75% της συνολικής ισχύος του Ντουμπάι από καθαρές πηγές ενέργειας έως το 2050.