Πολωνία: Έγκριση νομοσχεδίου για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη χώρα

Πολωνία: Έγκριση νομοσχεδίου για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη χώρα
Δευτέρα, 30/11/2020 - 16:09

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Πολωνίας ενέκρινε το νομοσχέδιο που υπέβαλε ο Υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος, Michal Kurtyka, για την προώθηση και την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη χώρα.

Η συγκεκριμένη έγκριση δρομολογεί την πρώτη προσφορά 5.9 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος της Πολωνίας έως τα τέλη Ιουνίου του επόμενου έτους.

Μάλιστα, όπως ανέφερε το Υπουργείο Κλίματος και Περιβάλλοντος, απολοποιούνται οι διοικητικές και νομικές διαδικασίες, μειώνοντας το χρόνο για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Έτσι, οι νέοι κανονισμοί θα ενθαρρύνουν τους επενδυτές και θα επιταχύνουν τη διαδικασία μετάβασης του πολωνικού ενεργειακού τομέα σε πηγές ενέργειας μηδενικών εκπομπών.

Η πράξη προϋποθέτει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να διεξάγουν διάλογο με πιθανούς προμηθευτές υλικών και υπηρεσιών για την υλοποίηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, πρόσθεσε το υπουργείο.

Μια δεύτερη φάση ανάπτυξης θα περιλαμβάνει δύο δημοπρασίες για το 2025 και το 2027, των 2,5 GW η κάθεμία.

Ο Πολωνός υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος, Michal Kurtyka, δήλωσε:

«Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι ένα σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση ενέργειας μηδενικών εκπομπών. Έχουμε την ευκαιρία να γίνουμε ο ηγέτης στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Βαλτική Θάλασσα με προβλεπόμενο δυναμικό εγκατεστημένης ισχύος, όπως εκτιμάται στην έκθεση της WindEurope, ακόμη και στα 28 GW μέχρι το 2050».