Haliade-X: Η ανεμογεννήτρια της GE έλαβε πιστοποίηση από την DNV GL

Haliade-X: Η ανεμογεννήτρια της GE έλαβε πιστοποίηση από την DNV GL
Παρασκευή, 13/11/2020 - 12:58

Η πρωτότυπη ανεμογεννήτρια Haliade-X 13MW της GE Renewable Energy, η ισχυρότερη ανεμογεννήτρια στον κόσμο, έλαβε πιστοποίηση πλήρους τύπου από την DNV GL.

Αυτή η πιστοποίηση πλήρους τύπου, που ακολουθεί μια προσωρινή πιστοποίηση τύπου που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο, παρέχει ανεξάρτητη επαλήθευση ότι οι νέες ανεμογεννήτριες θα λειτουργούν με ασφάλεια, αξιόπιστα και σύμφωνα με τις προδιαγραφές σχεδιασμού.

Η πιστοποίηση πλήρους τύπου είναι ένα «βασικό βήμα» για να επιτρέψει στους πελάτες να λάβουν χρηματοδότηση κατά την αγορά των ανεμογεννητριών.

Η πιστοποίηση της Haliade-X περιελάμβανε μια σειρά δοκιμών σε μια πρωτότυπη, ισχύος 12 MW, που βρίσκεται στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, καθώς και δοκιμές των πτερυγίων 107 μέτρων στο κέντρο Catapult στο Μπλάιθ του Ηνωμένου Βασιλείου και στο Τεχνολογικό Κέντρο Δοκιμών Μασαχουσέτης στη Βοστόνη των ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής τεχνολογίας υπεράκτιων αιολικών έργων της GE Renewable Energy, Vincent Schellings, δήλωσε:

«Αυτό είναι ένα βασικό ορόσημο για εμάς, καθώς δίνει στους πελάτες μας τη δυνατότητα να λάβουν χρηματοδότηση κατά την αγορά της Haliade-X.

«Ο συνεχιζόμενος στόχος μας είναι να τους παρέχουμε την τεχνολογία που χρειάζονται για να προωθήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, καθώς γίνεται μια ολοένα πιο προσιτή και αξιόπιστη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας».

«Στην DNV GL προβλέπουμε ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα παράγει σχεδόν το 9% της ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως μέχρι το 2050. Μια ανεμογεννήτρια GE Haliade-X 12MW μπορεί να παράγει έως και 67 GWh ακαθάριστης ετήσιας παραγωγής ενέργειας, παρέχοντας αρκετή καθαρή ενέργεια για να τροφοδοτήσει 16.000 ευρωπαϊκά νοικοκυριά».

Η Haliade-X έχει επιλεγεί ως η προτιμώμενη ανεμογεννήτρια για τα αιολικά πάρκα Skipjack 120 MW και Ocean Wind 1100 MW στις ΗΠΑ. Η GE Renewable Energy ανακοίνωσε πρόσφατα τη βελτιστοποίηση της ανεμογεννήτριας η οποία λειτουργεί τώρα με ισχύ 13 MW.

Οι δοκιμές θα συνεχιστούν και η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει να λάβει πιστοποιητικό τύπου για τη Haliade-X στα 13MW το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Σημειώνεται ότι η υπεράκτια ανεμογεννήτρια Haliade-X 13MW θα χρησιμοποιηθεί στις δύο πρώτες φάσεις του υπεράκτιου αιολικού πάρκου Dogger Bank του Ηνωμένου Βασιλείου, με 190 μονάδες, η εγκατάσταση των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει το 2023.

Φωτογραφία: GE