Vestas: Απόκτηση μετοχών της MHI για να αναλάβει τον έλεγχο των υπεράκτιων αιολικών επιχειρήσεων

Vestas: Απόκτηση μετοχών της MHI για να αναλάβει τον έλεγχο των υπεράκτιων αιολικών επιχειρήσεων
Πέμπτη, 29/10/2020 - 14:28

Η Vestas υπέγραψε συμφωνία με τη Mitsubishi Heavy Industries (MHI) για την απόκτηση μετοχών της MHI από τη στην κοινοπραξία MHI Vestas Offshore Wind.

Η Vestas θα αποκτήσει το 50% του μερδίου της MHI στην κοινοπραξία έναντι 5.049.337 μετοχών στη Vestas που θα εκδοθούν κατά το κλείσιμο της συναλλαγής, που αντιστοιχεί στο 2,5% του ονομαστικού μετοχικού κεφαλαίου της Vestas, , με τη συναλλαγή να έχει αξία περίπου 709 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, ως μέρος της συμφωνίας, η MHI θα αποκτήσει μερίδιο 2,5% στη Vestas και θα έχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του τέταρτου τριμήνου του 2020 ή του πρώτου τριμήνου του 2021.

Ο προγραμματισμός για την ενσωμάτωση της MHI Vestas στον όμιλο Vestas θα ξεκινήσει αμέσως και θα ολοκληρωθεί μέχρι το κλείσιμο των συναλλαγών, εστιάζοντας «στις συνεργείες στις πωλήσεις, στην τεχνολογία, το αποτύπωμα κατασκευής και τις προμήθειες για τη διατήρηση σχέσεων με τους πελάτες, το χαμηλότερο κόστος και τη δημιουργία μιας ισχυρής κοινής κουλτούρας Vestas».

Σε αυτόνομη βάση, η MHI Vestas αναμένεται να αναφέρει έσοδα ύψους 1,4 δισ. ευρώ για το 2020, με περιθώριο EBIT περίπου 4%. Επιπλέον, η Vestas ανέφερε ότι στοχεύει να γίνει κύριος παίκτης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια μέχρι το 2025.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vestas, Henrik Andersen, δήλωσε:

«Η Vestas είναι ο ηγέτης την χερσαία αιολική ενέργεια, αλλά για να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση και να επιτευχθεί το όραμά μας πρέπει να παίξουμε σημαντικότερο ρόλο στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. Εκ μέρους όλων της Vestas, είμαι, συνεπώς, πολύ ενθουσιασμένος που η Mitsubishi Heavy Industries μοιράζεται το όραμα μας να γίνει ο κορυφαίος παίκτης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια μακροπρόθεσμα και να ενισχύσει τη συνεργασία μας με το να γίνει μεγάλος μέτοχος και μέρος του διοικητικού συμβουλίου της Vestas».

«Ο υπεράκτιος άνεμος είναι το κλειδί για τη δημιουργία ενός βιώσιμου πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές και προσφέρει μοναδική ανάπτυξη, και με τη σημερινή ανακοίνωση υπογραμμίζουμε ότι θέλουμε να είμαστε αναπόσπαστο μέρος και των δύο».