Μείωση στις παραγγελίες ανεμογεννητριών κατά 45% για το 2ο τρίμηνο του 2020

Μείωση στις παραγγελίες ανεμογεννητριών κατά 45% για το 2ο τρίμηνο του 2020
Πέμπτη, 15/10/2020 - 13:32

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Wood Mackenzie, οι παραγγελίες ανεμογεννητριών κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2019 παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 17 GW, μία μείωση κατά 45% σε σχέση με το 2019.

Όμως, τα 16 δισ. δολάρια σε παραγγελίες κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 υπερβαίνουν το κόστος των παραγγελιών του δευτέρου τριμήνου του 2016, 2017 και 2018, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η Wood Mackenzie ανέφερε ότι σημειώθηκε μείωση παραγγελιών στις ΗΠΑ και την Κίνα συνδυαστικά, η οποία ανήλθε στα 18 GW ετησίως για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Από την άλλη, κατά το δεύτερο τρίμηνο σημειώθηκε μια αυξανόμενη ζήτηση υπεράκτιων ανεμογεννητριών σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Κάτω Χώρες και η Γαλλία, ενισχύοντας την αύξηση της συνολικής ισχύος των παραγγελιών ανεμογεννητριών, παρά τη μείωση που σημειώθηκε στις ΗΠΑ και την Κίνα. Η συνολική λήψη παραγγελιών υπεράκτιων ανεμογεννητριών έφτασε το 38% ή τα 6,5GW των συνολικών παραγγελιών του 2ου τριμήνου, μια αύξηση κατά 40% σε σχέση με πέρυσι.

Ο διευθυντής έρευνας της Wood Mackenzie, Luke Lewandowski, δήλωσε:

«Οι Κινέζοι προγραμματιστές παράγγειλαν περισσότερα από 2 GW ισχύος υπεράκτιων ανεμογεννητριών για έκτο συνεχές τρίμηνο, με την Envision να έχει το 66% της ζήτησης του 2ου τριμήνου στην Κίνα. Η Siemens Gamesa και η MHI Vestas άγγιξαν περισσότερο από 1 GW παραγγελιών η καθεμία στην Ευρώπη για νέα μοντέλα υπεράκτιων ανεμογεννητριών με ονομαστική ισχύ άνω των 10MW. Αυτό το κύμα παραγγελιών για ανεμογεννήτριες άνω των 10 MW το δέυτερο τρίμηνο συνέβαλε στην αύξηση του μέσου όρου των παγκόσμιων υπεράκτιων παραγγελιών σε 7.5 MW. Οι προγραμματιστές συνεχίζουν να αναζητούν μοντέλα χερσαίων ανεμογεννητριών υψηλότερης βαθμολογίας για να μεγιστοποιήσουν τους περιορισμούς των ιστοτόπων, με τη Siemens Gamesa, τη Vestas και τη Nordex να καλύπτουν ολόκληρη τη ζήτηση το δεύτερο τρίμηνο του 202 για χερσαίες ανεμογεννήτριες των 5 MW ή και περισσότερο».

Επιπλέον, η Wood Mackenzie δήλωσε ότι η Siemens Gamesa ξεπέρασε τη Vestas σε παραγγελίες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, τόσο για χερσαίες όσο και για υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, φτάνοντας τα 4,1 GW.

Ο Lewandowski είπε:

«Παρόλο που η Siemens Gamesa κατέκτησε την κορυφή της συνολικής λήψης παραγγελιών ανεογεννητριών, η ανεμογεννήτρια V150-4.2 της Vestas αναδείχθηκε το κορυφαίο μοντέλο χερσαίας ανεμογεννήτριας για διαδοχικά τρίμηνα ύστερα από ένα ιδιαίτερα ισχυρό τρίμηνο στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, εκτός από την Κίνα. Στον υπεράκτιο τομέα, η εντυπωσιακή ανάκαμψη της Envision στο δεύτερο τρίμηνο για το μοντέλο EN-161 5.2 οδήγησε την εταιρεία να πάρει κορυφαία θέση ξεπερνώντας ελαφρώς τη Siemens Gamesa».

Με πληροφορίες από: renews.biz