GWEC: Η παγκόσμια υπεράκτια αιολική ισχύς αναμένεται να φτάσει τα 234 GW μέχρι το 2030

GWEC: Η παγκόσμια υπεράκτια αιολική ισχύς αναμένεται να φτάσει τα 234 GW μέχρι το 2030
Τετάρτη, 05/08/2020 - 17:10

Σε νέα έκθεσή του, το Παγκόσμιο Συμβούλιου Αιολικής Ενέργειας (GWEC) αναφέρει ότι η παγκόσμια υπεράκτια αιολική ισχύς αναμένεται να φτάσει τα 234 GW έως το 2030.

Σύμφωνα με το «Global Offshore Wind Report», η συγκεκριμένη αύξηση αναμένεται να οδηγήσει σε εκθετική ανάπτυξη αιολικών εγκαταστάσεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και να ενισχύσει τη συνεχιζόμενη ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Η ανάλυση αναφέρει ότι το 2019 ήταν έτος ρεκόρ για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, με 6,1 GW νέας ισχύος να προστίθεται παγκοσμίως, αυξάνοντας τη συνολική ισχύ στα 29.1 GW.

Η Κίνα παραμένει στην πρώτη θέση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχοντας εγκαταστήσει 2.4 GW, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.8 GW και τη Γερμανία με 1.1 GW.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι θεωρείται κορυφαία στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, όμως χώρες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπως η Ταϊβάν, το Βιετνάμ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, καθώς και η αγορά των ΗΠΑ, επιταχύνουν το ρυθμό τους και προβλέπεται να σημειώσουν σημαντική ανάπτυξη μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Μέχρι το 2030 αναμένεται να προστεθούν έως 205 GW, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 6.2 GW θα αφορούν πλωτά αιολικά πάρκα. Αυτό αντιπροσωπεύει μια αύξηση 15 GW, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα του τομέα και το γεγονός ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση όσο και στην πράσινη ανάκαμψη.

Όπως αναφέρθηκε, η Ευρώπη παραμένει η μεγαλύτερη αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, αποτελώντας το 75% των συνολικών παγκόσμιων αιολικών εγκαταστάσεων. Μάλιστα, θα συνεχίσει να είναι ηγέτης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, με το φιλόδοξο στόχο των 450 GW έως το 2050 που θα οδηγήσει σε νέες εγκαταστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία και την Πολωνία.

Από την άλλη, η Βόρεια Αμερική αυτή τη στιγμή έχει μόλις 30 MW εγκατεστημένης υπεράκτιας αιολικής ισχύος σε λειτουργία, όμως αναμένεται μια επιτάχυνση στην ανάπτυξη των έργων μέσα στα επόμενα χρόνια με 23 GW που πρόκειται να εγκατασταθούν έως το 2030.

Στην Κίνα αναμένεται να εγκατασταθούν 52 GW νέας υπεράκτιας αιολικής ισχύος έως το 2030, ενώ η Ταϊβάν πρόκειται να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική αγορά στην Ασία μετά την ηπειρωτική Κίνα, με στόχο τα 5,5 GW έως το 2025 και επιπλέον 10 GW έως το 2035. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης και άλλες αγορές που αρχίζουν να αυξάνουν τις υπεράκτιες αιολικές δραστηριότητές τους, με το Βιετνάμ να αναμένεται να εγκαταστήσει 5.2 GW, την Ιαπωνία 7.2 GW και τη Νότια Κορέα 12 GW.

Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του GWEC, Ben Backwell, 900.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στον υπεράκτιο τομέα μέσα στην επόμενη δεκαετία και αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί μόνο εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εφαρμόσουν στρατηγικές ανάκαμψης που μπορούν να επιταχύνουν περαιτέρω την ανάπτυξη του τομέα.

Τέλος, όπως δήλωσε και ο Διευθυντής Στρατηγικής του GWEC, Feng Zhao, οι προοπτικές του τομέα είναι πολλά υποσχόμενες, καθώς όλο και περισσότερες χώρες παγκοσμίως ενισχύουν το τεράστιο δυναμικό της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

«Καθώς η αγορά συνεχίζει να αναπτύσσεται, οι καινοτομίες στον τομέα, όπως τα πλωτά αιολικά πάρκα, οι μεγαλύτερες και αποδοτικότερες ανεμογεννήτριες και οι λύσεις Power-to-X θα συνεχίσουν να ανοίγουν νέες πόρτες και αγορές για τον τομέα και θα τοποθετήσουν την υπεράκτια βιομηχανία σε ολοένα και πιο σημαντική θέση κάτι που επιταχύνει την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.