CrossWind: Η κοινοπραξία Shell και Eneco προσθέτει και πλωτό ηλιακό πάρκο στο αιολικό έργο Hollandse Kust North

CrossWind: Η κοινοπραξία Shell και Eneco προσθέτει και πλωτό ηλιακό πάρκο στο αιολικό έργο Hollandse Kust North
Τρίτη, 04/08/2020 - 13:30

Ο ολλανδικός οργανισμός επιστημονικής έρευνας TNO πρόκειται να συνεργαστεί με την κοινοπραξία CrossWind για πλωτό ηλιακό έργο που θα βρίσκεται στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hollandse Kust North, ισχύος 759MW, στα ανοικτά των ακτών των Κάτω Χωρών.

Ο οργανισμός TNO δήλωσε ότι το το demo του ηλιακού πάρκου θα έχει ελάχιστο μέγεθος 0,5MW και θα κατασκευαστεί το 2025.

Σημειώνεται ότι η CrossWind, η κοινοπραξία μεταξύ της Shell και της Eneco, εξασφάλισε τα δικαιώματα για το Hollandse Kust North μόλις την περασμένη εβδομάδα και σχεδιάζει να λειτουργήσει το αιολικό πάρκο το 2023.

Σύμφωνα με τον ΤΝΟ, η πλωτή ηλιακή ενέργεια είναι μεγάλης σημασίας καθώς αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.

Μάλιστα, μέχρι το 2050 προβλέπεται ότι οι Κάτω Χώρες θα έχουν μέγιστη εγκατεστημένη ηλιακή ισχύ 200 GW, εκ των οποίων 45 GW θα είναι υπεράκτια και 25 GW θα βρίσκονται σε εσωτερικά υδάτινα σώματα.

«Σημαντικά ερευνητικά θέματα για την υπεράκτια ηλιακή ενέργεια είναι η ανθεκτικότητα και η αξιοπιστία των συστημάτων, η ενεργειακή απόδοση και οι οικολογικές επιπτώσεις», πρόσθεσε ο TNO.

Ο Διευθυντής Προγράμματος του TNO για εφαρμογές ηλιακής ενέργειας, Wiep Folkerts, δήλωσε: «Ο TNO συγχαίρει την κοινοπραξία Crosswind για την απονομή του έργου. Είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος αυτού του υπέροχου έργου και είμαστε στην ευχάριστη θέση να συμβάλουμε καινοτόμα στην παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα.

«Ο συνδυασμός υπεράκτιας αιολικής και ηλιακής ενέργειας μπορεί να γίνει σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη των κλιματικών στόχων».