Κίνα: Πρόβλεψη για προσθήκη 251 GW νέας αιολικής ισχύος εντός της δεκαετίας

Κίνα: Πρόβλεψη για προσθήκη 251 GW νέας αιολικής ισχύος εντός της δεκαετίας
Δευτέρα, 03/08/2020 - 16:18

Η Κίνα αναμένεται να προσθέσει 251 GW νέας αιολικής ισχύος μεταξύ του 2020 και 2029, όμως οι νέες προσθήκες πρόκειται να μειωθούν κατά 16% από το επόμενο έτος λόγω της παύσης των επιδοτήσεων, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της εταιρείας ανάλυσης, Wood Mackenzie.

Η αγορά αιολικής ενέργειας της χώρας θα μπορούσε να φθάσει σε μια αθροιστική ισχύ 461 GW η οποία να είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, με περισσότερα από 25 αιολικά έργα συνολικής ισχύος άνω των 100 GW που έχουν προγραμματιστεί ή βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή, για να στηρίξουν την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας βραχυπρόθεσμα.

Σύμφωνα με τη Wood Mackenzie φέτος αναμένεται μια επιτάχυνση στις συνδέσεις των έργων, όμως προβλέπεται μείωση κατά 16% ετησίως από το 2021, μόλις τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες στην Κίνα.

Μακροπρόθεσμα, το μειωμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE) αναμένεται να οδηγήσει σε νέες προσθήκες ηλεκτρικής ισχύος.

Ο ανώτερος σύμβουλος της Wood Mackenzie, Xiaoyang Li, δήλωσε ότι ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει το 10% των νέων προσθηκών ισχύος για το 2020, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τους κατασκευαστές αιολικής ενέργειας είναι η επικείμενη προθεσμία για τον τερματισμό των εθνικών επιδοτήσεων έως το τέλος του έτους.

«Ο συνδυασμένος αντίκτυπος του κορωνοϊού καθώς και η πίεση για την εγκατάσταση νέας αιολικής ισχύος πριν την παύση των επιδοτήσεων, θα μπορούσαν να οδηγήσουν το LCOE της αιολική ενέργεια να αυξηθεί κατά 8% σε σύγκριση με το 2019».

«Αυτό θα αποτελέσει εμπόδιο για τη χερσαία αιολική ενέργεια στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση για ισοτιμία στο δίκτυο έως το 2021. Ο τερματισμός των επιδοτήσεων θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά σε κρίση και να βλάψει την κερδοφορία των προγραμματιστών βραχυπρόθεσμα».

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η αιολική αγορά της Κίνας αναμένεται να αντιμετωπίσει μεγαλύτερο ανταγωνισμό από την ηλιακή ενέργεια.

Οι ηλιακές εγκαταστάσεις έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση από το 2015 και θα ξεπεράσουν τον άνεμο ως προς τη σωρευτική ισχύ έως το τέλος του 2020.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ ηλιακής και αιολικής ενέργειας θα εντατικοποιηθεί μετά το 2026, όταν τόσο το αιολικό όσο και το ηλιακό κόστος θα είναι λιγότερο από τον άνθρακα, ιδίως σε επαρχίες με άφθονους αιολικούς και ηλιακούς πόρους.

Πηγή: renews.biz