Siemens Gamesa: Μειώσεις στα κέρδη της και το τρίτο τρίμηνο του έτους λόγω Covid-19∙ παραμένει αισιόδοξη για το μέλλον

Siemens Gamesa: Μειώσεις στα κέρδη της και το τρίτο τρίμηνο του έτους λόγω Covid-19∙ παραμένει αισιόδοξη για το μέλλον
Πέμπτη, 23/07/2020 - 14:36

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Siemens Gamesa, Andreas Nauen, δήλωσε στους μετόχους ότι η εταιρεία θα είναι υποχρεωμένη να δηλώσει αρνητικό EBIT (κέρδη προ τόκων και φόρων) για το τρίτο τρίμηνο του έτους, λόγω των επιπτώσεων που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού.

Στην ετήσια συνάντηση των μετόχων της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, ο Nauen δήλωσε ότι τα κέρδη προ τόκων και φόρων αναμένεται να ανακάμψουν κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, όμως είναι πολύ νωρίς για να γίνει κάποια πρόβλεψη για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην επιχείρηση, μεσοπρόθεσμα.

Η εταιρεία σχεδιάζει να ανακοινώσει μια νέα τριετή επιχειρηματική στρατηγική αργότερα μέσα στο έτος για να ξεπεραστούν οι τρέχουσες προκλήσεις της αγοράς.

Όπως και άλλοι κατασκευαστές αρχικού εξοπλισμού αιολικής ενέργειας (ΟΕΜ), οι δραστηριότητες της Siemens Gamesa επλήγησαν με το ξέσπασμα του κορωνοϊού και τις επακόλουθες διακοπές στη λειτουργία στην Ασία και την Ευρώπη.

Επιπλέον, η εταιρεία βρέθηκε προ της πρόκλησης να αντιμετωπίσει προβλήματα σχετικά με την εκτέλεση έργων στη Βόρεια Ευρώπη και ζητήματα στην αγορά αιολικής ενέργειας στην Ινδία.

Ωστόσο, προβλέπει ισχυρές προοπτικές στον παγκόσμιο τομέα της αιολικής ενέργειας λόγω της αυξανόμενης πολιτικής βούλησης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και λόγω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της παγκόσμιας ώθησης για την ενσωμάτωση βιώσιμων τεχνολογιών στην οικονομική ανάκαμψη.

«Είμαστε αισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές στην αιολική βιομηχανία», δήλωσε ο Nauen. «Ωστόσο, θα πρέπει να δούμε την ανάκαμψη της επιχείρησης και να επανέλθουμε στη μέγιστη απόδοση».

Η Siemens Gamesa θα επικεντρωθεί στη βελτίωση των δυνατοτήτων εκτέλεσης του έργου της, στη διαχείριση του κινδύνου και στην προσαρμογή της για τη βελτίωση της κερδοφορίας κατά τους επόμενους μήνες, πρόσθεσε ο Nauen.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Siemens Gamesa, Miguel Angel Lopez, δήλωσε στους μετόχους της εταιρείας ότι το ρεκόρ στη συσσώρευση των παραγγελιών ύψους 28,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, η καλή οικονομική απόδοση το 2019 και η ισχυρή προσφορά τεχνολογίας στον χερσαίο και υπεράκτιο αιολικό τομέα, παρέχουν στην εταιρεία θετικές προοπτικές για το μέλλον.

Ο τομέας παροχής υπηρεσιών της Siemens Gamesa – ο οποίος ενισχύθηκε πρόσφατα με την απόκτηση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της Senvion – θα αποτελέσει επίσης αρωγό για την ανάκαμψη της εταιρείας, πρόσθεσε ο Lopez.

Σημείωσε μάλιστα, ότι η πανδημία του κορωνοϊού, οι εμπορικές εντάσεις και η πίεση των στις τιμές επηρέασαν «ακόμη και τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους» παίκτες στον τομέα της αιολικής ενέργειας, παγκοσμίως, ενώ αναμένονται περαιτέρω συγχωνεύσεις στην αγορά στο μέλλον.

«Είδαμε συγχωνεύσεις το 2019 και αναμένουμε να δούμε περαιτέρω δραστηριότητες συγχωνεύσεων και εξαγορών, ενώ στην αγορά θα μείνουν μόνο λίγοι και ισχυροί παίκτες να μαζί με τους Κινέζους κατασκευαστές αρχικού εξοπλισμού», δήλωσε ο Nauen.

«Μόνο εταιρείες που μπορούν να προσαρμοστούν και αυτές που είναι οικονομικά ισχυρές θα μπορέσουν να επιβιώσουν», πρόσθεσε.

Η Siemens Gamesa ανέφερε τον Μάιο ότι ο κορωνοϊός προκάλεσε άμεσες απώλειες 56 εκατομμυρίων ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, επηρεάζοντας κυρίως τις χερσαίες δραστηριότητές της. Οι απώλειες στα κέρδη ενέτειναν και άλλες προκλήσεις που αντιμετώπιζε η εταιρεία, οδηγώντας την στην απόσυρση των οδηγιών που εξέδωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους.