Πολωνία: Κυβέρνηση και βιομηχανία συμφωνούν για την ανάπτυξη αιολικής ενέργειας στη Βαλτική

Πολωνία: Κυβέρνηση και βιομηχανία συμφωνούν για την ανάπτυξη αιολικής ενέργειας στη Βαλτική
Πέμπτη, 02/07/2020 - 13:34

Η κυβέρνηση της Πολωνίας υπέγραψε την Τετάρτη επιστολή προθέσεων με ομάδες λόμπι (συμπεριλαμβανομένης της Πολωνικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (PWEA) και της Πολωνικής Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας) και την εγχώρια βιομηχανία, για συνεργασία με σκοπό την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Βαλτική Θάλασσα, καθώς η χώρα επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα.

Η Πολωνία, η οποία παράγει σχεδόν το 80% της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα, βρίσκεται υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών άνθρακα και η κυβέρνηση ελπίζει ότι τα προγραμματισμένα αιολικά πάρκα της Βαλτικής, ακολουθούμενα από έναν πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας, θα βοηθήσουν.

Η Πολωνία αναμένει να πραγματοποιήσει την πρώτη παραγωγή ενέργειας από αιολικό πάρκο το 2025, ενώ προβλέπει ότι η υπεράκτια αιολική ισχύς της θα αγγίζει τα 10 GW έως το 2040.

Ο πρόεδρος της Πολωνική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (PWEA), Janusz Gajowiecki, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση των υπουργών, η οποία δείχνει την κοινή επιδίωξη των συγκεκριμένων στόχων […] Η Πολωνία έχει την ευκαιρία να γίνει ηγέτης στη Βαλτική Θάλασσα με δυναμικό έως και 28 GW μέχρι το 2050».

Πρόσθεσε ότι η πιθανή επένδυση στην πολωνική υπεράκτια αιολική ενέργεια, αξίας περίπου 130 δισεκατομμυρίων ζλότι (32,7 δισεκατομμύρια δολάρια), θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό μοχλό για την οικονομία.

Μάλιστα, η βιομηχανία υποστηρίζει ότι η κατασκευή 10 GW υπεράκτιων αιολικών πάρκων θα δημιουργήσει πάνω από 60.000 θέσεις εργασίας και θα προσθέσει 54 δισεκατομμύρια ζλότι στην οικονομία.

Η κρατική PGE, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Πολωνίας, κυρίως από λιγνίτη, σχεδιάζει να κατασκευάσει τρία αιολικά πάρκα στη Βαλτική, συνολικής ισχύος 3,5 GW. Επιπλέον, πρόκειται να επενδύσουν και άλλες κρατικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Enea και PKN Orlen.

Σημειώνεται ότι το έργο προσελκύει και ξένες εταιρείες, όπως τη δανική Orsted και την ισπανική Iberdrola.