Wind Europe: Υποστηρίζει το σχεδιασμό δικτύων ηλεκτροδότησης που θα ενισχύσουν την κλιματική ουδετερότητα

Wind Europe: Υποστηρίζει το σχεδιασμό δικτύων ηλεκτροδότησης που θα ενισχύσουν την κλιματική ουδετερότητα
Πέμπτη, 02/07/2020 - 13:12

Η ένωση Wind Europe, που εδρεύει στις Βρυξέλλες και προωθεί τη χρήση αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, υπέγραψε, μαζί με άλλους 40 οργανισμούς το «Αίτημα για Προσαρμογή των Σεναρίων Σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Ενέργειας» (Request to Adapt European Energy Planning Scenarios) κάτι που ξεκίνησε από την Πρωτοβουλία Ανανεώσιμων Δικτύων (RGI) ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Wind Europe στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η ηλεκτροδότηση με βάση τις ανανεώσιμες πηγές αποτελεί βασικό μοχλό για την αποανθρακοποίηση της Ευρώπης. Για να ενσωματώσει η Ευρώπη την ταχέως αναπτυσσόμενη αιολική ενέργεια όπως και τις υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να βελτιστοποιήσει και να επεκτείνει με ολοκληρωμένα σενάρια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για τον σχεδιασμό των μελλοντικών επενδύσεων στις υποδομές των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, οι ENTSO-E και ENTSO-G (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) παρουσίασαν την «Έκθεση Σεναρίου για Δεκαετές Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2020 (“Ten Year Network Development Plan (TYNDP) 2020 Scenario Report”)» που περιγράφει πιθανά ευρωπαϊκά ενεργειακά σενάρια έως το 2050.

Η έκθεση καθορίζει μια σειρά πιθανών σεναρίων που χρησιμοποιούνται από το ENTSO για να δοκιμαστούν οι μελλοντικές ανάγκες και τα μελλοντικά έργα σχετικά με τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο. Γενικά, αυτά τα σενάρια κατευθύνονται στη σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς ηλεκτροδότησης. Ωστόσο, εξακολουθούν να βασίζονται πάρα πολύ στις τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα και στις τεχνολογίες μη καθαρών εκπομπών για να επιτύχουν την πλήρη απαλλαγή από άνθρακα μέχρι το 2050.

Η WindEurope και οι άλλοι υπογράφοντες συμφωνούν ότι το Δεκαετές Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2020 θα πρέπει να περιλαμβάνει σενάρια συμβατά με το στόχο της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα. Υποστηρίζουν επίσης ρητά το να συμπεριληφθεί ένα σχέδιο που θα έχει πολύ υψηλά ποσοστά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επιπλέον, η WindEurope αναγνωρίζει την αξία της ισορροπημένης δέσμευσης ενδιαφερομένων για την ανάπτυξη ενεργειακών σεναρίων ως δομικό στοιχείο της ενίσχυσης της δημόσιας υποστήριξης για υποδομές που απαιτούνται για την πραγματοποίηση της ενεργειακής μετάβασης. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία με τις κοινότητες για την ανάπτυξη ΑΠΕ και δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε να υλοποιηθούν οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Request to adapt European Energy Planning Scenarios

CAN Europe/EEB: Paris Agreement Compatible Scenario