Η Voltalia ανέλαβε την κατασκευή νέου ηλιακού έργου στην Αλβανία

Η Voltalia ανέλαβε την κατασκευή νέου ηλιακού έργου στην Αλβανία
Πέμπτη, 28/05/2020 - 15:46

Το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας ανακοίνωσε τον νικητή του διαγωνισμού για την κατασκευή σταθμού ηλιακής ενέργειας 140 MW στην περιοχή Karavasta.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης βοήθησε την αλβανική κυβέρνηση στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση του διαγωνισμού, τον οποίο κέρδισε η γαλλική εταιρεία ηλιακής ενέργειας Voltalia χάρη στην προσφορά των 0,02489 € / kWh.

Η συγκεκριμένη τιμή είναι χαμηλότερη από το μισό του ανώτατου ορίου των 55 ευρώ και σύμφωνα με την Τράπεζα το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την αξία της προετοιμασίας ενός διαγωνισμού σύμφωνου με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

Το ηλιακό έργο θα καταλάβει 122 εκτάρια στο δήμο Divjaka, στο Remas, και άλλα 76 εκτάρια στο δήμο Fier του Libofsha. Η αλβανική κυβέρνηση τόνισε ότι η κατασκευή δεν θα επηρεάσει την προστατευόμενη λιμνοθάλασσα στο Karavasta.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η μισή ενέργεια που θα παράγεται θα πωλείται βάσει αυτής της τιμής και η άλλη μισή θα πωλείται απευθείας στην χονδρική αγορά.