Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας: Vestas και Siemens Gamesa οι κορυφαίες εταιρείες αιολικής ενέργειας για το 2019

Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας: Vestas και Siemens Gamesa οι κορυφαίες εταιρείες αιολικής ενέργειας για το 2019
Τετάρτη, 27/05/2020 - 16:18

Η Vestas παρέμεινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής ανεμογεννητριών στον κόσμο για το 2019, με το μερίδιό της στην αγορά να ανέρχεται στο 18%, σύμφωνα με πρόσφατα έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC).

Η Siemens Gamesa ανέβηκε στη δεύτερη θέση με ποσοστό 15,7%, χάρη στην επέκτασή της στην υπεράκτια αιολική βιομηχανία. Έτσι η κινέζικη Goldwind έπεσε στην τρίτη θέση με ποσοστό 13,2%.

Η Vestas επωφελήθηκε από την στρατηγική παγκόσμιας διαφοροποίησης που ακολούθησε, έχοντας πλέον εγκαταστάσεις σε περισσότερες από 40 χώρες.

Η Siemens Gamesa διπλασίασε τις εγκατάστασεις της στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας το 2019. επεκτείνοντας παράλληλα την γεωγραφική της κάλυψη.

Η Goldwind έπεσε μία θέση, παρά την αύξηση των εγκαταστάσεών της κατά 19% το 2019, λόγω μιας «βιαστικής κίνησης» που πραγματοποίησε στην εγχώρια αγορά της, την Κίνα.

Επιπλέον, η έκθεση ανέδειξε την ανοδική τάση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών με τη μέση ισχύ τους να ανέρχεται στα 2,75 MW, μια αύξηση της τάξεως του 72% σε σχέση με το 2009.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC) δήλωσε ότι η τάση αυτή αποδεικνύει την «αλματώδη πρόοδο» που σημειώνει η βιομηχανία στην καινοτόμο τεχνολογία.

Από τους 15 κορυφαίους προμηθευτές ανεμογεννητριών του 2019, οι 10 εγκατέστησαν υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, αντιπροσωπεύοντας το 99,9% των 6.1GW της υπεράκτιας αιολικής ισχύος που εγκαταστάθηκε.

Ο διευθυντής στρατηγικής του GWEC, Feng Zhao, δήλωσε ότι το 2020 αναμένεται να είναι μια ακόμη χρονιά που θα σημειωθούν θετικά ρεκόρ στο χώρο της αιολικής βιομηχανίας, «ωστόσο η διακοπή της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού και οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων ανάγκασαν τους κατασκευαστές να αποσύρουν την καθοδήγηση και την παραγωγή τους για το 2020, καθώς επίσης και να προσαρμοστούν τις προοπτικές της αγοράς για το τρέχον έτος».

Το 2019, οκτώ Κινέζοι προμηθευτές ανεμογεννητριών συμπεριλήφθηκαν στους πρώτους δεκαπέντε προμηθευτές, παρόλα αυτά οι δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνονται από τις δύο κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες του χώρου, την Vestas και τη Siemens Gamesa.

Σύμφωνα με την έκθεση, η GE Renewable Energy και η Envision παραμένουν στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα, ενώ η Mingyang και η Nordex Acciona επωφελήθηκαν από τις βιαστικές κινήσεις στις αγορές της Κίνας και των ΗΠΑ και ανέβηκαν στην έκτη και έβδομη θέση, αντίστοιχα.

Η Enercon έπεσε δύο θέσεις και έτσι για το 2019 κατέλαβε την όγδοη θέση, λόγω της σημαντικής πτώσης των νέων εγκαταστάσεων στην εγχώρια αγορά της, τη Γερμανία.

Τέλος, το 2019 εγκαταστάθηκαν 22.893 ανεμογεννήτριες παγκοσμίως, από 33 προμηθευτές αντιστοιχώντας σε περισσότερα από 63GW ισχύος, ένα νέο ρεκόρ για τη βιομηχανία της αιολικής ενέργειας.