Νομοθετική πρόταση από τη EWG για επίτευξη σταθερής τροφοδοσίας ενέργειας από συνδυασμένη μονάδα παραγωγής

Νομοθετική πρόταση από τη EWG για επίτευξη σταθερής τροφοδοσίας ενέργειας από συνδυασμένη μονάδα παραγωγής
Παρασκευή, 15/05/2020 - 14:32

Η Energy Watch Group (EWG) με έδρα το Βερολίνο κατέθεσε μια νομοθετική πρόταση για την ενίσχυση της ολοκλήρωσης του συστήματος 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω σύζεύξης του τομέα.

Η EWG δήλωσε ότι σκοπός της πρότασης είναι η διασφάλιση του σύστημα τροφοδοσίας από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να είναι εφικτή η κάλυψη της απαιτούμενης ενεργειακής ζήτησης για κάθε ώρα του έτους.

Η πρόταση αναφέρεται σε εργοστάσιο που θα συνδυάζει πηγές ενέργειας και θα είναι σταθερής τροφοδοσίας σε τιμολόγιο, βάσει των τεχνικοοικονομικών εκτιμήσεων κόστους και της νομικής εξέτασης των κανονισμών της ΕΕ.

Η EWG προτείνει ένα σταθερό τιμολόγιο 8 σεντς ανά κιλοβατώρα, υποστηριζόμενο από μια πριμοδότηση της αγοράς.

Η πρόταση παρέχει νομική βάση για να επιτραπεί η διείσδυση αξιόπιστων και επαρκών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην αγορά.

Ο πρόεδρος της EWG και συντάκτης της νομοθετικής πρότασης, Hans-Josef Fell, δήλωσε: «η πρόσφατη πρόταση για τη Σύζευξη του Τομέα και την Καινοτομία για την Ανανεώσιμη Ενέργεια πρόκειται να αποτελέσει σημαντική ώθηση για να ξεπεραστούν οι τρέχουσες προκλήσεις της πανδημίας και της κλιματικής κρίσης. Περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητο να βρούμε λύσεις που να τονώσουμε την οικονομία και να προστατεύσουμε το κλίμα μας».

Ανέφερε επίσης ότι η νομική μελέτη της πρότασης είναι συμβατή με τους κανονισμούς της ΕΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, Stefan Gsanger, δήλωσε:

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν, πρέπει και θα αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια του συστήματος. Σήμερα, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια έχουν γίνει οι φθηνότερες μορφές ενέργειας. Το επόμενο βήμα είναι η μαζική αύξηση των επενδύσεων για τη βελτιστοποιημένη ενσωμάτωση όλων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η νέα πρόταση της EWG παρουσιάζει το πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικά και γι’αυτό αξίζει ευρείας προσοχής».