Παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΤΕΡΝΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της ΤΕΡΝΑ
Πέμπτη, 14/05/2020 - 17:13

Παράσταση Διαμαρτυρίας την Παρασκευή αναμένεται να πραγματοποιήσουν στα κεντρικά γραφεία της ΤΕΡΝΑ στην οδό Μεσογείων εργαζόμενοι του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους. Ο λόγος είναι το αιφνιδιαστικό όπως αναφέρουν κλείσιμο του λατομείου στο Μαντούδι λόγω μειώσεις στα κέρδη και τις πωλήσεις και οι απολύσεις 160 εργαζομένων, καθώς επίσης και ακόμη 120 εργολαβικών.

«Σε μια περίοδο που η επίθεση στον κόσμο της εργασίας έχει ενταθεί και οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, με αφορμή το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου ιού, η εργοδοσία της ΤΕΡΝΑ δεν έχασε καθόλου καιρό ώστε να εκμεταλλευτεί τη νέα κατάσταση. Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν είναι μια τυχαία εταιρεία. Σήμερα είναι η ναυαρχίδα του κατασκευαστικού κλάδου και η εμπειρία δείχνει πως όσα μέτρα εφαρμόζονται στις μεγάλες εταιρείες, σύντομα διαδίδονται σε όλον τον κλάδο, αν δεν υπάρχει αποφασιστική αντίδραση των εργαζομένων. Τα έσοδά του αυξάνονται και νέα έργα προστίθενται στο ανεκτέλεστό του. Έργα όπως το καζίνο Ελληνικού, η διασύνδεση του ΑΔΜΗΕ (κοινοπραξία SIEMENS-TERNA), η ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ είναι μερικά μόνο παραδείγματα των επικείμενων δραστηριοτήτων του ομίλου. Μάλιστα παρά την υγειονομική κρίση, δεν υπήρξε περιστολή των δραστηριοτήτων της εταιρείας, τέτοια που να συμβάλει σε μείωση κερδών και πτώση των οικονομικών της μεγεθών. Είναι γνωστό ότι η ΤΕΡΝΑ έχει στενές σχέσεις με την κυβέρνηση της ΝΔ, εξάλλου στηρίζεται όπως και οι υπόλοιποι κατασκευαστικοί όμιλοι από κάθε κυβέρνηση του κεφαλαίου. Ήδη δρομολογούνται επιπλέον ‘σκανδαλώδη’ δωράκια με τη μορφή αποζημιώσεων που παίρνουνε οι εταιρείες από το κράτος ως παραχωρησιούχοι αυτοκινητόδρομων» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Η εταιρεία επιχειρεί να ρίξει όλο το βάρος της νέας οικονομικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, με λουκέτο και απολύσεις. Εξάλλου, όλο αυτό το διάστημα, αυτό είναι και το πραγματικό ζητούμενο και η αγωνία για την κυβέρνηση και το κεφάλαιο σε κάθε κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας όπως αποδεικνύεται με τις αντιδημοκρατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε σε περικοπές μισθών, εκ περιτροπής εργασία, αναστολή συμβάσεων, αποδιοργάνωση κάθε ελεγκτικού μηχανισμού για να μπορεί να δρα ανενόχλητη η εργοδοσία. Η κυβέρνηση πήρε μέτρα για την θωράκιση των επιχειρήσεων και όχι για το δημόσιο σύστημα υγείας, αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους χωρίς συμβάσεις, χωρίς μέτρα προστασίας, ενώ παράλληλα μετράμε δεκάδες χιλιάδες ανέργους» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.