Αιολικά πάρκα: Σημαντικά αυξημένες οι αδειοδοτήσεις το 2023- Η πρωτιά της Γερμανίας

Αιολικά πάρκα: Σημαντικά αυξημένες οι αδειοδοτήσεις το 2023- Η πρωτιά της Γερμανίας
Κυριακή, 11/02/2024 - 08:04

Σε ακόμη μεγαλύτερη απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και άρση των εμποδίων για την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων πρέπει να προχωρήσουν οι εθνικές κυβερνήσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ για την αιολική ενέργεια το 2030.

Σύμφωνα με τον οργανισμό WindEurope παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει ως προς τον αριθμό των νέων αδειών για χερσαία αιλοικά πάρκα που εγκρίθηκαν στην Ευρώπη το 2023 συγκριτικά πολύ περισσότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, απαιτείται επιτάχυνση των διαδικασιών και με βάση την ευελιξία που δίνουν οι νέοι κανόνες για την αδειοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η Ελλάδα, όπως και το Βέλγιο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ευρωπαΪκός οργανισμός, συμπεριλαμβάνονται στις χώρες όπου ο αριθμός των αδειών ήταν αυξημένος σε σχέση με το 2022.

Την πρωτοκαθεδρία έχει η Γερμανία όπου αδειοδοτήθηκαν 7,5 GW, σημειώνοντας αύξηση 70% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η αντίθεση είναι ακόμη πιο σημαντική σε σύγκριση με την περίοδο 2017-2019 όταν χορηγούνταν λιγότερα από 2 GW αδειών για νέα έργα σε ετήσια βάση. Αυτό θέτει τη Γερμανία σε μια πολλά υποσχόμενη τροχιά για να έχει αρκετά επιτρεπόμενα έργα στα σκαριά για να υποβάλει προσφορά στις επερχόμενες δημοπρασίες για συνολικά 10 GW μόνο το 2025.

Η Ισπανία παρουσίασε παρόμοια τάση με άδειες για περισσότερα από 3 GW που χορηγήθηκαν το 2023, και πάλι αύξηση 70% το 2022. Πριν από το 2022 οι όγκοι αδειών ήταν σταθερά κάτω από 1 GW.

Στη Γαλλία , σημειώθηκε αύξηση 12% στις άδειες, φτάνοντας τα 2,2 GW πέρυσι. Και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε αύξηση 10% εγκρίνοντας λίγο περισσότερο από 1 GW χερσαίων έργων. Αλλά οι βελτιώσεις που επιτρέπονται δεν περιορίζονται μόνο στις μεγαλύτερες αγορές.

Οι νέοι κανόνες της ΕΕ

Όπως αναφέρει η Wind Europe αυτό οφείλεται κυρίως στους νέους κανόνες της ΕΕ, τον κανονισμό έκτακτης ανάγκης για την αδειοδότηση και στη συνέχεια τους νέους κανόνες για την αδειοδότηση που συμφωνήθηκαν ως μέρος της Αναθεωρημένης Ανανεώσιμης Ενέργειας (RED III). Οι κυβερνήσεις πρέπει να μεταφέρουν τις διατάξεις περί αδειοδότησης από το RED III έως την 1η Ιουλίου.

Βασικό στοιχείο των νέων κανόνων είναι το Υπερισχύον Δημόσιο Συμφέρον (OPI), το οποίο ισχύει όταν τα έργα αμφισβητούνται στο δικαστήριο. Κυρίως, επιβεβαιώνει και ορίζει με σαφήνεια ποιες άδειες πρέπει να παρασχεθούν εντός της προθεσμίας των δύο ετών. Απαιτεί από τις κυβερνήσεις να ψηφιοποιήσουν τις διαδικασίες αδειοδότησης. Και για τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, οι προγραμματιστές πρέπει τώρα να λάβουν υπόψη ολόκληρο τον πληθυσμό ενός είδους αντί για μεμονωμένα ζώα.

«Η αδειοδότηση των αιολικών πάρκων βελτιώθηκε πολύ πέρυσι, ειδικά στη Γερμανία – αλλά υπάρχει ακόμη «δρομός». Η ΕΕ πρέπει να κατασκευάζει 30 GW νέας αιολικής ενέργειας ετησίως για να επιτύχει τους στόχους της για το 2030. Οι τρέχοντες όγκοι αδειών δεν επαρκούν για αυτό. Όλες οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες της ΕΕ και να συνεχίσουν να κάνουν τις διαδικασίες τους απλούστερες, ταχύτερες και πιο ψηφιακές». λέει ο CEO της WindEurope, Giles Dickson.

Η Γερμανία έκανε πολύ καλή δουλειά, εφαρμόζοντας αυστηρά αυτούς τους νέους κανόνες. Η εφαρμογή της έννοιας του «Υπερτέρου Δημόσιου Συμφέροντος» (OPI) έχει ήδη αποδειχθεί αποτελεσματική στην επίσπευση πολλών έργων που εμπλέκονται σε νομικές διαφορές. Τα έργα κερδίζουν δικαστικές υποθέσεις που συνήθιζαν να χάσουν. Η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Αυστρία ακολούθησαν το παράδειγμά τους ενσωματώνοντας το OPI στο νομικό τους πλαίσιο. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και άλλες χώρες.