Πώς αλλάζει τις ισορροπίες για το υδρογόνο η συνεργασία Ιταλίας-Αυστρίας – Γερμανίας

Πώς αλλάζει τις ισορροπίες για το υδρογόνο η συνεργασία Ιταλίας-Αυστρίας – Γερμανίας
Παρασκευή, 19/05/2023 - 06:00

Οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις (FID) σε παγκόσμια έργα υδρογόνου είχαν αυξηθεί κατά 30%

Πριν μερικούς μήνες η Masdar δημοσίευσε μια έκθεση που διαπίστωνε πως οι ηλιακοί και αιολικοί πόροι της Αφρικής θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή 30 έως 60 εκατομμυρίων τόνων ετησίως πράσινου υδρογόνου έως το 2050. Αυτό το δεδομένο έχει κινητοποιήσει την ιταλική Snam, τη Trans Austria Gasleitung (TAG) και τη Gas Connect Austria (GCA) στην Αυστρία και τη Bayernets στη Γερμανία, οι οποίες έχουν δημιουργήσει μια συνεργασία για την ανάπτυξη του διαδρόμου SoutH2 που θα επιτρέψει στο ανανεώσιμο υδρογόνο που παράγεται στη Νότια Μεσόγειο να φτάσει στους ευρωπαίους καταναλωτές.

Τα υπουργεία Ενέργειας της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Γερμανίας υπέγραψαν κοινή επιστολή πολιτικής υποστήριξης για την ανάπτυξη αυτού του ειδικού διαδρόμου υδρογόνο μήκους 3.300 χιλιομέτρων. Η ανάπτυξή του θα εγγυηθεί την ασφάλεια του εφοδιασμού και είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας ραχοκοκαλιάς υδρογόνου. Επιπλέον, με δυναμικότητα εισαγωγής υδρογόνου άνω των 4 εκατομμυρίων τόνων ετησίως (mtpa) από τη Βόρεια Αφρική, ο διάδρομος θα μπορούσε να προσφέρει το 40% εισαγωγών που έχει βάλει ως στόχο το REPowerEU, αναφέρει η ιταλική Snam.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις (FID) σε παγκόσμια έργα υδρογόνου είχαν αυξηθεί κατά 30%, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για το Υδρογόνο την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Daryl Wilson, Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Υδρογόνου έκανε λόγο βέβαια για εμπόδια που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ανάπτυξη του υδρογόνου. «Βλέπουμε πληθωρισμό και προκλήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις καθώς προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη δυναμική στον τομέα». Αναλυτές επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξει απλοποίηση των μηχανισμών χρηματοδότησής για την ανάπτυξη του υδρογόνου.