Δημιουργία αγωγού μεταφοράς «πράσινου» υδρογόνου- Το Σχέδιο Ισπανίας- Γαλλίας- Πορτογαλίας

Δημιουργία αγωγού μεταφοράς «πράσινου» υδρογόνου- Το Σχέδιο Ισπανίας- Γαλλίας- Πορτογαλίας
Παρασκευή, 09/12/2022 - 10:21

Τις λεπτομέρειες του σχέδιό τους για τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς «πράσινου» υδρογόνου από την ιβηρική χερσόνησο προς τη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη, θα συζητήσουν για πρώτη φορά σήμερα η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Η συνάντηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και των πρωθυπουργών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας Πέδρο Σάντσεθ και Αντόνιο Κόστα, θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των χωρών του νότου της ΕΕ, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τον οδικό χάρτη του έργου αυτού, το οποίο ανακοινώθηκε στις 20 Οκτωβρίου στη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου.

Ο υποθαλάσσιος αγωγός θα επιτρέπει τη μεταφορά «πράσινου» - διότι θα παράγεται από ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές- υδρογόνου από την ιβηρική χερσόνησο, η οποία φιλοδοξεί να αναχθεί σε πρωταθλήτρια αυτής της ενέργειας του μέλλοντος, προς τη Γαλλία και τις χώρες της βόρειας ΕΕ.

Ο αγωγός πρόκειται να αντικαταστήσει τον «MidCat», που ξεκίνησε το 2003 για να ενώσει τα δίκτυα αερίου της Γαλλίας και της Ισπανίας μέσω των Πυρηναίων, αλλά τελικά εγκαταλείφθηκε καθώς δεν υπήρχε οικονομικό ενδιαφέρον, ενώ είχε προκαλέσει την αντίδραση των οικολόγων και του Παρισιού.

Πηγή της γαλλικής προεδρίας επεσήμανε: «Τώρα που πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες έρευνες, οι υπουργοί Ενέργειας των τριών χωρών ή εκπρόσωποί τους θα βρεθούν εκεί για να παρουσιάσουν τα πρώτα συμπεράσματα για τη μελέτη σκοπιμότητας της υποδομής, για τη χρηματοδότησή της και ένα προσχέδιο».