Σήμερα η αποκάλυψη του κυβερνητικού σχεδίου για τα μέτρα στήριξης στο ρεύμα

Σήμερα η αποκάλυψη του κυβερνητικού σχεδίου για τα μέτρα στήριξης στο ρεύμα
Πέμπτη, 05/05/2022 - 09:09

Ώρα ανακοινώσεων και…αποκάλυψης του εθνικού σχεδίου στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο κρίσιμο μέτωπο των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, που προκαλεί "σοκ" στους προϋπολογισμούς εκατομμυρίων καταναλωτών.

Μετά από τις αλλεπάλληλες συσκέψεις των τελευταίων ημερών στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, στις οποίες συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, το πλαίσιο του επόμενου κύματος θωράκισης "κλείδωσε", αργά χθες το απόγευμα και ο χρόνος κυλάει αντίστροφα, προκειμένου να έρθει στην πρώτη γραμμή.

"Ύστερα από παρά πολλές συσκέψεις έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος", ήταν το μήνυμα που εξέπεμπαν, μετά την ολοκλήρωση μίας ακόμα συνάντησης, κυβερνητικές πηγές, με τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις να έχουν ως στόχο τη μείωση της ασφυκτικής πίεσης στους πολίτες, λόγω του…ράλι των τιμών της ενέργειας.

"Το πακέτο των ρυθμίσεων θα αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα των αυξήσεων, δίχως όμως να αναμένεται επιστροφή στην προ κρίσης περίοδο του 2020, όταν οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί τον τελευταίο χρόνο. Η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια στήριξης που διαθέτει", σημειώνουν στελέχη, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένα κόστος παρεμβάσεων, το οποίο αναμένεται να φτάσει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και θα έχει ορίζοντα μέχρι το τέλος του έτους.

Παράλληλα, ανοιχτό παραμένει το σενάριο τα μέτρα να λάβουν παράταση και για το επόμενο έτος, από τη στιγμή που κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο, με τον παράγοντα που θα κρίνει το χρονικό όριο της εξίσωσης να σχετίζεται, όπως είναι αναμενόμενο, από την ένταση, αλλά και τη διάρκεια της κρίσης στο μέτωπο της ενέργειας.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες:

- Το κυβερνητικό σχέδιο, όπως αυτό θα ανακοινωθεί σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα είναι ρεαλιστικό και οριζόντιο.

- Θα υπάρχει κάλυψη όλων των καταναλωτών, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

- Θα υπάρχει διευρυμένη ενίσχυση, ώστε να καλυφθούν και νοικοκυριά με πάνω από 300 κιλοβατώρες, που μέχρι σήμερα λαμβάνουν λογαριασμούς της τάξης των 200 ή 250 ευρώ το μήνα.

- Θα υπάρχει ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις μικρομεσαίες.

Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι και αυτό της διευκόλυνσης των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους σε περισσότερες δόσεις, με κυβερνητικά στελέχη να υπενθυμίζουν, εξακολουθητικά, τη φράση της συνεχούς στήριξης της κοινωνίας, για όσο διάστημα διαρκέσει η ενεργειακή κρίση.

"Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δε μπορούν να περιμένουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις", ήταν το σήμα που εξέπεμψε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

Μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς, θα εξειδικεύσει, κατά πάσα πιθανότητα αύριο, τις παρεμβάσεις που θα ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, με το εθνικό σχέδιο να… τρέχει από τις αρχές Ιουνίου, έχοντας ως πηγές χρηματοδότησης τον κρατικό προϋπολογισμό, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, αλλά και τα υπερκέρδη των εταιρειών της ενέργειας, μετά και τον υπολογισμό τους από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή.

Του Δημήτρη Γκάτσιου / capital.gr