Σε πτώση οι τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου

Σε πτώση οι τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου
Παρασκευή, 31/12/2021 - 15:42

Νέα δεδομένα δημιουργεί για τις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης, η έλευση φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χθες η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε νέα υποχώρηση κατά 12% στα 84,9 ευρώ/MWh καθώς αφίχθηκαν στην αγορά τα φορτία LNG που αρχικά προορίζονταν για την Ασία.

Σε συνδυασμό με τις ήπιες καιρικές συνθήκες, οι εισροές των φορτίων LNG βοήθησαν καθοριστικά ώστε οι τιμές του καυσίμου, οι οποίες πριν τα Χριστούγεννα κατέγραψαν νέο ρεκόρ στα 180 ευρώ/MWh, να σημειώσουν νέα υποχώρηση.

Η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου αφήνει το θετικό αποτύπωμά της και στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες σε αρκετές χώρες υποχώρησαν για σήμερα κάτω από τα 100 ευρώ/MWh, με αποκορύφωμα το Βέλγιο και τη Γερμανία όπου οι τιμές διαμορφώθηκαν στα 9,6 και 12,1 ευρώ/MWh αντίστοιχα.

Συνολικά σε 9 χώρες της Ε.Ε. οι τιμές του ρεύματος υποχώρησαν κάτω από τα 100 ευρώ/MWh ενώ και στην Ελλάδα η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος κατέγραψε υποχώρηση της τάξης του 27,7% στα 117,23 ευρώ/MWh. Συνολικά στο Δεκέμβριο, πάντως, η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος διαμορφώνεται για τη χώρα μας σε υψηλά επίπεδα στα 235,38 ευρώ/MWh.

Παρά την πρόσκαιρη υποχώρηση των τιμών, στην οποία βοηθούν και συγκυριακοί παράγοντες όπως η χαμηλή ζήτηση λόγω των εορτών και η υψηλή παραγωγή των ανανεώσιμων, εντούτοις η ανησυχία ότι θα έχουμε εκ νέου πιέσεις στο μέτωπο των τιμών της ενέργειας δεν έχει εκλείψει.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα η Γερμανία προχωρά στο κλείσιμο τριών από τα έξι τελευταία πυρηνικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που διαθέτει σε λειτουργία, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο μετάβασης προς την πράσινη ενέργεια. Επιπρόσθετα τον επόμενο μήνα, στη Γαλλία μεγάλος αριθμός πυρηνικών εργοστασίων προβλέπεται να κλείσει για προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης, γεγονός που εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε στενότητα την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης συνεχίζουν να είναι ορατές. Μάλιστα προχθές, η αμερικανική βιομηχανία Alcoa ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου στο εργοστάσιο San Ciprian στην Ισπανία, για διάστημα δύο ετών εξαιτίας του υψηλού κόστους ενέργειας. Για τον ίδιο λόγο χθες η Norsk Hydro ανακοίνωσε τα πλάνα της για μείωση της παραγωγικής δυναμικότητας στο 60% του εργοστασίου που διαθέτει στην Σλοβακία.

Συντάκτης Χάρης Φλουδόπουλος, Πηγή capital.gr