Μητσοτάκης: Να εστιάσουμε σε όλα τα project υποδομών, είτε αφορούν διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας είτε φυσικού αερίου

Μητσοτάκης: Να εστιάσουμε σε όλα τα project υποδομών, είτε αφορούν διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας είτε φυσικού αερίου
Τρίτη, 07/12/2021 - 21:11

Το επίπεδο των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ εξήρε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος- Κύπρου- Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, και τη συνεργασία των πλαίσιο των τριμερών σχημάτων, και τόνισε ότι «είναι σημαντικό να εστιάσουμε σε όλα τα project υποδομών, είτε αφορούν διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας είτε φυσικού αερίου και θα δημιουργήσουν μια πιο ενοποιημένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών μας».

Προσέθεσε ότι μέχρι να φτάσουμε σε ένα μέλλον όπου σχεδόν όλη η ενέργεια θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, το φυσικό αέριο θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και τόνισε τη σημασία του East Med Gas Forum ως μηχανισμού συνεργασίας για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας λέγοντας ότι «οι οικονομίες μας ανακάμπτουν με πολύ γρήγορο ρυθμό φέτος, και οι ευκαιρίες για περαιτέρω οικονομική συνεργασία είναι σημαντικές», και αναφέρθηκε στις επενδύσεις του Ισραήλ στην Ελλάδα εκφράζοντας την ικανοποίηση του, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα μας θα υποδεχθεί περισσότερους Ισραηλινούς τουρίστες την επόμενη χρονιά, καθώς θα υπάρξει συμφωνία σχετικά με την αμοιβαία αποδοχή των πιστοποιητικών εμβολιασμού με βάση τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που έχει θέσει η κάθε χώρα.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ.Μητσοτάκης έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, την οποία κάλεσε να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία και την επιθετικότητα για να υπάρξει μια δίκαιη επίλυση του προβλήματος.

Μιλώντας για το επίπεδο σχέσεων με το Ισραήλ τόνισε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι καλύτερες από ποτέ, αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και προσέθεσε: «Έχουμε μάθει πολλά από το Ισραήλ αυτούς τους τελευταίους 18 μήνες. Πιθανόν το πιο σημαντικό μήνυμα είναι να ενισχύουμε διαρκώς τις προσπάθειες εμβολιασμού και να διασφαλίσουμε ότι θα κάνουν την αναμνηστική δόση όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες μας. Αυτή είναι η μόνη ασφαλής απάντηση κατά ενδεχόμενης μελλοντικής περαιτέρω εξάπλωσης του COVID".

Αναφορικά με το Κυπριακό ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων παρέμβασης τρίτων μερών στα ζητήματα της Κύπρου.

«Και φυσικά, καμία λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε από την Τουρκία είναι μια συνεχιζόμενη αδιαλλαξία και μια απαράδεκτη επιθετικότητα, τόσο στην ξηρά όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Και βεβαίως, αν συνεχιστούν τα σχέδια για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, θα καταδικάσουν κάθε προσπάθεια για αμοιβαία αποδεκτή λύση» τόνισε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.