Τι ψάχνουν οι Νορβηγοί στην ελληνική αγορά offshore αιολικών

Τι ψάχνουν οι Νορβηγοί στην ελληνική αγορά offshore αιολικών
Τετάρτη, 08/12/2021 - 11:40

Με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά της πράσινης ενέργειας πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας ενημερωτική εκδήλωση του Norwegian Offshore Wind Cluster (NOWC).

Ο νορβηγικός συνεργατικός οργανισμός αριθμεί περισσότερες από 300 εταιρείες μέλη, μεταξύ των οποίων μεγάλες εταιρείες όπως η Equinor (πρώην Statoil) αλλά και μεσαίες και μικρότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της αλυσίδας ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία διήρκεσε πάνω από δύο ώρες πραγματοποιήθηκαν τρεις παρουσιάσεις του NOWC ενώ οι ελληνικές εταιρείες είχαν στη συνέχεια την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις.

Το μήνυμα που εξέπεμψε ο NOWC είναι ότι οι επιχειρήσεις μέλη του είναι έτοιμες να συμβάλουν με την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους, στην ανάπτυξη και της ελληνικής αγοράς των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, σε εξειδικευμένους τομείς όπως τα logistics, η οργάνωση εργοταξίων, η μεταφορά εξοπλισμού και άλλα κομμάτια τις αλυσίδας ανάπτυξης και κατασκευής υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Σημειώνεται ότι η λίστα των ελληνικών εταιρειών που συμμετείχαν στην εκδήλωση περιλαμβάνει τα ΕΛΠΕ, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, τον όμιλο Κοπελούζου, τη Motor Oil Hellas, την Ιντρακατ, την ΕΝΤΕΚΑ και τη Eunice.

Το επόμενο βήμα, μετά την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μόλις οριστικοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο και ξεκινήσει η ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς, με την πραγματοποίηση ενός νέου roadshow, το οποίο θα έχει ως στόχο τη σύναψη συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και νορβηγικών εταιρειών, για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα που προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση είναι ότι η αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα επόμενα χρόνια και ότι οι νορβηγικές εταιρείες διαθέτουν εξειδικευμένη τεχνογνωσία, την οποία μπορούν να αξιοποιήσουν μέσω συνεργασιών οι ελληνικές εταιρείες που θα πρωταγωνιστήσουν στην ανάπτυξη του κλάδου.

Του Χάρη Φλουδόπουλου / capital.gr