Eastmed: Το Ισραήλ επικύρωσε τη συμφωνία για την κατασκευή του

Eastmed: Το Ισραήλ επικύρωσε τη συμφωνία για την κατασκευή του
Δευτέρα, 20/07/2020 - 13:51

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε την Κυριακή την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Eastmed, ο οποίος θα εφοδιάζει την Ευρώπη με φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο.

Ο αγωγός Eastmed, που σχεδιάζεται εδώ και αρκετά χρόνια, προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Σημειώνεται ότι η πολυεθνική συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιανουάριο μεταξύ των υπουργών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, απαιτούσε επιπλέον την τελική έγκριση στο Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι οι χώρες καλούνται να λάβουν την τελική επενδυτική απόφαση μέχρι το 2022 και να ολοκληρώσουν την κατασκευή του αγωγού ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2025, βοηθώντας έτσι την Ευρώπη να διαφοροποιήσει τους ενεργειακούς της πόρους.

Μάλιστα, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη χερσαία και υποθαλάσσια έρευνα με σκοπό να καθοριστεί η διαδρομή του αγωγού 1.900 χιλιομέτρων.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του αγωγού είναι η IGI Poseidon, μια κοινοπραξία μεταξύ της ελληνικής εταιρείας φυσικού αερίου DEPA και του ιταλικού ομίλου ενέργειας Edison, η κάθε μία από τις οποίες έχει επενδύσει 35 εκατομμύρια ευρώ για το σχεδιασμό.

Σχετικά με την έγκριση της κατασκευή του αγωγού, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Yuval Steinitz, δήλωσε:

«Η κυβερνητική έγκριση του πλαισίου συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ του Ισραήλ και της Ευρώπης αποτελεί ένα ακόμα ιστορικό ορόσημο στην προσπάθεια του Ισραήλ να γίνει εξαγωγέας ενέργειας».

Τέλος, ο αγωγός σχεδιάζεται να μεταφέρει αρχικά 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, με τη δυνατότητα να διπλασιαστεί η χωρητικότητά του.

Πηγή: Reuters