ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αποκρύπτει τη σύμβαση πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αποκρύπτει τη σύμβαση πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ
Τετάρτη, 03/11/2021 - 19:49

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και Σωκράτης Φάμελλος με αφορμή τη σύμβαση πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ.

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επέλεξε την υποτίμηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και της ουσίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αντί να κοινοποιήσει το πλήρες κείμενο της προς υπογραφή σύμβασης για την πώληση του 49% των μετοχών της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., το οποίο ζήτησαν ένα μήνα νωρίτερα, με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία», υπογραμμίζουν σε δήλωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και Σωκράτης Φάμελλος.

Οπως αναφέρουν, «με μια απάντηση που συνιστά κοροϊδία, καθώς μας κοινοποιήθηκαν επιλεγμένα στοιχεία της σύμβασης τα οποία ήταν ήδη γνωστά και είχαν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΔΕΗΔΕΗ +1,35%, η κυβέρνηση κρύβεται και προσπαθεί να παραπλανήσει και να κρύψει από τον ελληνικό λαό τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας, η οποία θεωρείται προβληματική ακόμη και με τους όρους της αγοράς, εάν ισχύουν όσα έχουν δημοσιευτεί για το περιεχόμενό της. Βασικοί όροι της σύμβασης, όπως η πιθανή υποχρέωση του ΔΕΔΔΗΕ να αποδίδει ετησίως στους μετόχους ποσοστό 95% των -εγγυημένων- κερδών του, σκοπίμως συσκοτίζονται και μένουν αδιευκρίνιστοι.

Η απαράδεκτη αυτή στάση της κυβέρνησης, που προσβάλλει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, έρχεται ως συνέχεια του πολιτικού εγκλήματος της εκχώρησης των ενεργειακών δικτύων της χώρας, των φυσικών μονοπωλίων που μετατρέπονται σε ιδιωτικά μονοπώλια, με βαθιά αρνητικές συνέπειες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, για την κοινωνία και την οικονομία. Είναι η ίδια πολιτική που απομειώνει το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου στη ΔEΗ κάτω από το 51%, με συνέπεια την απώλεια του ελέγχου του Ομίλου από το Δημόσιο και μάλιστα εν μέσω ενεργειακής κρίσης που πυροδοτεί οξύτατο κύμα ακρίβειας.

Το αίτημα για το πλήρες κείμενο της σύμβασης με το Macquarie Infrastructure and Real Assets Group, επί της ουσίας, παραμένει και θα επαναληφθεί με την κατάθεση επερώτησης. Η απάντηση της κοινωνίας σε αυτή την καταστροφική πολιτική έπεται».